Başarının Robotları

Son zamanların en önemli ve gündemde genelde hep yeri olan konu: Yapay zekâ ve robotlar. Teknoloji ilerledikçe insanların yaptıkları ve yapabilecekleri şeylerin de sınırı yavaş yavaş ortadan kalıyor. Yeni gelen ve artık eskilere nazaran çok daha çabuk gelişebilen nesillerin gelecekte daha iyi şeyler yapması bekleniyor. Bu durum yapay zekâ ve robotlar için de geçerli. Artık insanlar tek bir söylemde bulunarak yapay zekâya pek çok şey yaptırabiliyorlar. Aslında ne kadar garip görünse de yapay zekâlar da öğrenebiliyor. Sadece kodlama yoluyla çalışan ve bizim dediğimizi yapan robotlardan çok daha farklı bir durum söz konusu. Yavaş yavaş bizim yerimize her şeyi yapmaya başlayan bu robotlar, bir gün insanları işlerinden edecek kadar gelişebilirler mi?

Aslında bu günlerde çok popüler bir konu bu. Medyada bununla alakalı pek çok haber var. Robotların ve yapay zekâların insanların işlerini ellerinden alacağı ile alakalı yapılan bu denli haberler, biraz da olsa insanların ilgisini çekmek için yapılmış olabilir. Çünkü robotlar ve yapay zekâ kelimelerini duymak, o kişinin ilgisini çeker. Sonuçta her geçen gün gelişen bir teknolojinin kişiye sağladığı yararı duyunca kim sevinmez ki? Aslında bunu bir ağaç gibi düşünebiliriz. Diktiğiniz ve her gün onunla ilgilenip emek gösterdikten sonra o ağacın size meyve vermesi, sizin başarınızdır. Çok çabalayıp başardığınız bir şey size mutluluk verir. Robotlar ve yapay zekâ için de durum bundan çok farklı değil.

Robotlar ve yapay zekânın bizlere sunduğu hizmetleri sıralamaya kalkarsak bu işin içinden çıkamayız. Yapay zekâ ve robotlar, bizler için aslında büyük bir lütuf. Artık son zamanlarda oturduğumuz yerden, sadece bir ses yardımı veya bir tuşla her işimizi görebiliyoruz. Bu ve bunlar gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Ancak yapay zekâ ve robotların bizler için bazı olumsuz yönlerini de tartışmamız gerekir. Örneğin, eğer yapay zekâ ve robotlar gereğinden fazla gelişirse gerçekten de insanlar için her şeyi yapabilirler. Ancak bunun bize yararları olabileceği gibi pek çok zararı da olabilir. Ne de olsa biz insanlar robot değiliz ve bazı temel ihtiyaçlarımız var. İnsanların yerine her şeyi robotların yapması, insanları tembelliğe yöneltir. Bir kişinin sadece oturduğu yerden konuşarak her işini gördüğünü düşünün. İnsanlık binlerce yıl sonra ne hale gelirdi?

Belki de bütün insanlar, rahat ve mutlu olmayı hak ederler. Ne de olsa herkes hayatı boyunca bir şeyler elde etmek için var gücüyle çalışıyor. Ünlü kaya tırmanıcı Alex Hannold’ın bununla ilgili bir sözü var: “Herkes mutlu ve rahat olabilir. Ama mutlu ve rahat olarak dünyada iyi bir şey yapılamaz. Mutlu ve rahat olduğu için büyük bir şey başaran kimse yoktur.” Bu sözden de anlaşıldığı gibi, biz insanlar robotları ve yapay zekâyı kullanırken daha dikkatli olmalıyız. Robotlara her işimizi yaptırmak yerine yapılması çok zor işlerde onlardan yarım istemeliyiz. Ne de olsa büyük bir şey başarmak için bir vücuda, akla ve zekâya ihtiyaç vardır. Ne duruyoruz ki?

(Visited 46 times, 1 visits today)