Başarı kelime anlamıyla herhangi bir şeyin üstesinden gelmek demektir. Her insan çok basit bir şey olsa dahi bir başarı sağlamıştır. Belki oynadığı oyunda, belki çalıştığı işte aldığı terfiyle belki de yaptığı yemekle. Bu başarıyı ileriye taşıyan insanlar ise yaptığı ve başardığı şeylerle her insanın en az bir kere adını duyduğu insanlardır. Tanınmış iş adamları, bilimciler, oyuncular, yazarlar ve daha birçok alanda başarı sağlamış insanlar. Küçük bir başarıyla başlayıp durmadan ve yılmadan devam etmişlerdir. Böylelikle de yeni hayatlarını kapısı onlara açılmıştır. Peki bu başarılı ve ünlü insanların başarıları kendiliğinden mi oldu? Bir şey başardılar ve sadece durup yeni bir başarının gerçekleşmesini mi beklediler?
Neredeyse tüm dünyanın tanıdığı Jeff Bezos çocukluğundan beri bilme ve mekaniğe düşkündü. Aile evinin garajını kendi çalışmaları için bir alan yaptı. Üniversitede bilgisiyar bilimi ve mühendisliği okuyup bir şirkette çalışmaya başladı. Şirkette kendini gösterdikten ve kanıtladıktan sonra bir finans şirketinde başkan yardımcısı görevini üstlendi. O şirketin en genç başkan yardımcısı unvanını aldı. Bir süre sonra o şirketten de ayrılıp Amozon’u kurdu ve önlenemez bir yükseliş başladı. Şu an serveti ve başarısıyla dünyanın en ünlü insanlarından biridir.
Küçük çocukların vazgeçilmez çizgi filmi olan Mickey Mouse’un yapımcısı olan Walt Disney dünyaca ünlü bir yapımcıdır. Çocukluğunda çizim eğitimleri almış aldığı karala eğitimini yarıda bırakıp orduya katılmıştır. Ordudan döndüğünde gazetelere çizimlerini satmaya çalışsa da başaramamıştır. En sonunda bir kiliseyle anlaşmış ve kilisenin içinde ona verilen odadaki fareye Mickey ismini vermiştir. Onu çizmeye başladı ve kardeşiyle kuruduğu prodüksiyonla Walt Disney karakterlerini oluşturdular. Şimdi ise dünyaca tanınan Bambi, Alice Harikalar Diyarında, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi tanınmış çizgi filmlerin yapımcısıdır.
Jack Ma ise bizim Alibaba olarak tanıdığımız hayatı boyunca bir kere bile kod yazmamış 30’lu yaşlarında bilgisayar kullanmayı öğrenmiştir. Alibaba’dan önceki hayatının tam bir sıfır olarak geçirdiğini söylüyor. Üniversite geçiş sınavlarında 3 kere başarısız olmuş ve bir garson olarak bile işe alınmıyormuş. O dönemlerde bilgisayar ile tanışmış kuduğu ikinci şirket olan Alibaba iki yıl gelir etmese de şu an dünyanın en ünlü markalarından biridir.
“Bir bireyin başarı öyküsü nasıl başlarsa öyle devam eder.” sözüne ise katılıyorum başarılı bir insan nasıl başlarsa öyle devam eder çünkü başarının ne demek olduğunu biliyordur. Başarılı insan işini şansa bırakmaz hep çalışır ve başarı azim gerektirir. Azim bitmediği sürece başarı hep devam eder. Başarı öyküsü başladığı gibi devam etmemiş insanların örnek alınması imkansızdır çünkü başarı öyküsü devam etmeyen insan hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Çünkü yeterince çalışmamış ve azimli değillerdir. Hiçbir başarı kaderin kurbanı değildir ve hiçbir başarı yoktan var olmamıştır.