Başarı kavramını durup düşündüğünüzde aklınıza ilk neler gelir, hiç düşündünüz mü? Ben düşündüğümde benim aklıma gelen ilk kelime başarısızlık oldu. Bu iki kavramın birbirine çok zıt olmasına rağmen bu iki kavramı elde etmek için hem zekamızı kullanmamız hem de çalışmamız gerekmektedir.
Başarı kelimesinin anlamı bir olayda veya durumda kişinin istediği gibi sonuçlar elde etmesidir. Peki bir kişinin istediği sonuçları elde edebilmesi için zekasını mı kullanması daha önemlidir yoksa çok çalışması mı? Cevap sadece zeka ya da çalışmakta yatmıyor. Asıl önemli olan bu iki beceriyi harmanlayarak ortaya yeni bir şey çıkarmaktır. Yazımda da bahsettiğim üzere, madem bu zeka ve çok çalışmak kavramları başarı için çok gerekli, o zaman neden herkes başarılı olamayıp istediğini elde edemiyor? Çünkü çoğu insanda zeka ve çok çalışma gibi özellikler birlikte bulunmadığı için.
Kendimden örnek vermek gerekirse ben ne çalışkan ne de zeki bir insanım. Peki bu durumu değiştirmek için hiç çaba harcadım mı? Cevap “hayır”. Her ne kadar bu durumdan rahatsız olsam da zekaya inanan bir insan olduğum için çok çalışmayı hiçbir zaman denemedim. Neden mi zekaya inanıyorum diye merak ettiyseniz size küçük bir örnek ile açıklayayım. Dersten örnek vermek gerekirse zeki bir öğrenci derste işlenen konuyu 1 saate öğrenebilirken, çalışkan bir öğrencinin aynı konuyu sınıfta anlamayıp evinde çalıştığında ise bu süre 3 saati bulabilir. Burada ki farktan anlaşılmak üzere zeki olan öğrenci bu iki saatlik farkla kendini başka konularda geliştirebilir ve kendine yen şeyler katabilir.
Tabii bu (zeka mı?, çok çalışmak mı?) konusunu sadece tek bir alanda ki örnekten açıklığa kavuşturamayız. Başka bir alan olan ve benim de çok iyi bildiğim bir spor olan masa tenisinde ise size neden hem zeka hem çok çalışmanın gerekli olduğunu göstereceğim. Masatenisinden kısaca bahsedersek iki ila dört kişi ile oynanabilen tenis benzeri bir oyundur. Masa tenisinde amaç pinpong adı verdiğimiz topu rakibin bölgesine çeşitli stil ve taktiklerle atarak rakibin topa karşılık vermesini engellemektir. Peki masa tenisinde sadece neden bu iki özellikte gereklidir konusuna gelirsek. İlk olarak masa tenisi çok pratik isteyen bir oyundur ve birkaç defa oynanarak hemen öğrenilemez. İkinci olarak ise masa tenisini çok pratik yaparak öğrendiğinizi varsayalım. Şimdi oyunun amacı rakibin topa vurmasını engellemek ama biz böyle durumlarda zekamızı kullanmazsak oyunun gerçek amacını gerçekleştiremeyiz.
Özetlemek gerekirse, çoğu alanda benim de bahsettiğim gibi her ne kadar zekaya ihtiyacımız olsa da, çok çalışmaya ihtiyacığımız olduğu reddedilemeyen bir gerçektir. Bu kanılarda konumun başlığı olan “Başarıda %75 zeka %25 çok çalışmak” çıkıyor.