Başarı, tanımlanmış bir dizi beklentiyi karşılama durumu veya koşuludur. Başarı kriterleri bağlama bağlıdır ve belirli bir gözlemciye veya inanç sistemine göre olabilir. Sizce başarılı olmak zor mu veya başarıya ulaşmak için neler yapmalıyız? Başarıya ulaşmak için öncelikle konfor alanımızın dışına çıkmalıyız. Peki, konfor alanı nedir? Birey için her şeyin yolunda olduğu, risk almaktan kaçındığı, bir süre sonra ise ataletin ve monotonluğun bireyin tüm hücrelerine yayıldığı bir alandır.
Başarı ve başarıya ulaşma konusunda herkesin öncelikleri farklı olabilir. Başarılı olmak için yerine getirmemiz gereken şartlar vardır, konfor alanından çıkmak da bunlardan bir tanesidir. Tabii ki sadece konfor alanımızın dışına çıkarak başarıya ulaşamayız. Fakat başarı yolunda ilerlerken öncelikli olarak yapmamız gereken şeylerden biri de konfor alanımızın dışına çıkmaktır. Bu bizim başarmak istediğimiz şeye veya hedefimizin zorluk seviyesine bağlı olsa da genellikle konfor alanımızdan çıkmadan başarılı olamayız veya başarıya ulaşma sürecimizi uzatmış oluruz. Başarıya ulaşırken karşımıza bir sürü engel çıkabilir, problemlerle karşılaşabiliriz bunlara çözüm bulmalıyız ve risk almadan veya kendimizi zorlamadan başarıya ulaşmak pek mümkün değildir. Başarı yolunda ilerlerken kendi potansiyelimizin üstüne çıkmaya çalışırken veya risk alarak konfor alanımızın dışına çıkmış oluyoruz. Yani başarı ile konfor alanının birbiriyle yakından bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Başarıya ulaşma yolunda ilerlerken konfor alanımızdan çıktıktan sonra başarısızlıkları da göze almalıyız. Konfor alanımızın dışına çıktığımız zaman, kendimizi çok mutlu ve rahat hissedebiliriz. Çünkü yersiz korkularımızı görür ve onların üstesinden geliriz.
Mesela toplum önünde konuşmaya çekiniyor olabilirsiniz. Bu sorundan kurtulmak için öncelikle konfor alanımızdan çıkmamız gerekir. Bunu yaparken risk almalıyız, başarısızlıklarla karşılaşabiliriz ve tecrübe edinmeliyiz. Başarısızlıklarımızdan ders alarak ve tecrübelerimize yönelik davranışlarda bulunarak başarıya ulaşabiliriz. Yukarıda da değindiğim gibi başarı kendiliğinden ve kısa bir süreç içerisinde ulaşabileceğimiz bir şey değildir.
Başarılı olmak için konfor alanından çıkmanın bazı yolları vardır. Öncelikle davranışlarımızı veya rutinimizi değiştirmekle başlayabiliriz, farklılıklara ayak uydurmak kolay olmasa da yapmayı denemeliyiz. Değişiklikleri yaparken küçük adımlarla başlamamız daha kolay bir şekilde adapte olmamızı sağlayacaktır.
Son olarak başarıya ulaşmak istiyorsak konfor alanımızın dışına çıkmamız gerektiğini gördük. Konfor alanından çıktığımız zaman kendimizi zorlamış oluruz ve karşımıza engeller çıkar. Bu engellerle baş edebilirsek, bu engellere çözüm bulursak başarıya ulaşma serüveninde bir adım daha öne geçmiş oluruz. Başarı birçok etkene bağlı olsa da konfor alanı ve başarıyı kilit ve anahtar olarak düşünebiliriz.