Kardeş sayısı bireyin akademik başarısını etkileyebilir mi? Başta bu soru anlamsız görünse de, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir araştırmaya göre, kardeş sayısı çok olan çocukların hayatta daha başarılı olduğu ve bu çocukların daha mücadeleci bir kişiliğe sahip olduğu belirlendi. Başarı denildiğinde akla ilk akademik başarı gelse de 50 lise ve 50 orta okul olmak üzere toplam 100 öğrencinin üzerinde yapılan araştırma, kardeş sayısı çok olan çocukların sadece akademik değil sosyal açılarda da daha başarılı olduğu ortaya çıkardı. Bu çocuklarla yapılan yüz yüze görüşmelerde çok kardeşli çocukların yüzde 68’inin uyum sağlama ve arkadaş edinme konusunda daha iyi olduğu görüldü. Yine aynı şekilde çok kardeşli çocuklar yüzde 64 oranında grup çalışmalarında daha başarılı. Ayrıca para tutumunda da daha iyi oldukları gözlemlendi. Bu verileri açıklamasını çok kardeşli çocukların kardeşler arası yaşanan çatışmalarda haklarını savunmayı öğrendikleri şeklinde yapan Psikolog Ayşenur Aydın Aslan, ayrıca tek çocukların zaten tüm ilgiyi aldığını fakat kardeşli çocukların en sevilen olmak için mücadele ettiğini ekledi.
Benim bu konudaki fikrim ise; Hayattaki başarılarımız dış etkenler tarafından etkilense bile başarı kavramı bireyseldir. Ve sağlıklı bir ailede büyüyen kardeşler aileleri tarafından kıyaslanmaz veya çocuklar daha çok sevilmek için yarışmaz. Aile çocuklarının farklı bireyler olduğunu, farklı yatkınlıkları ve istekleri olduğunu bilerek hareket eder. Aynı şekilde sağlıklı bir anne baba hiçbir zaman çocukları arasında ayrım yapmaz ve birine gösterdiği sevgiyi diğerinden sakınmaz. Bu şekilde büyüyen çocukların araştırmada bahsedilen “tek çocuklardan” bir farkı kalmaz. Ayrıca başarı kavramının herkes için aynı şeyi ifade etmediğini unutmamalıyız. Kimi için bir şirkette en yüksek kademede çalışmak, kimi için o şirketteki en yüksek maaşı almak, kimi için ise ailesinin, evinin huzurlu olması bir başarıdır. Başarı kavramı bu kadar genişken çocukları tek çocuklar başarısız kardeşli çocuklar başarılıdır gibi sınırlar içine koymanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Ne istediğini bilen ve bunun için çalışan herkes başarılı olabilir.
Uzun lafın kısası bence başarı o hayatı yaşayan insan dışında kimsenin ölçebileceği bir şey değildir. Ve ister tek çocuk ister kardeşli ister yetim olsun, bir insan kendi için çalışır ve mutlu olduğu yeri bulup kendi dünyasına sahip çıkarsa o insan dünyanın en başarılı insanı olur.