Başarı Öykülerinin Yazarı

Başarı dendiğinde hepimizin aklına farklı bir şey gelir. Bu durum gayet normal. Sonuçta başarı bireyin kendi hedeflerini ve amaçlarını yerine getirmesiyle alakalı bir durumdur. Yani başarı öznel bir kavramdır. Başarıyla alakalı bir diğer gerçek ise bir süreç olmasıdır. Başarı dediğimiz şey genellikle bir anda gelişmez, belli bir süre alır. Bu süreç sonunda bizim başarı öykümüz olur. Peki ya bireyin başarı öyküsü başladığı gibi mi devam eder? Hayır.
Başarıya uçakla değil zorlu bir yolda yürüyerek ulaşırsınız. Çoğu zaman başarıya giden yol düz değildir. Bazen karşımıza basamaklar, virajlar çıkar. Bu yüzden bu yol zaman zaman zorlu olabilir, özellikle de başlarda. Fakat başarı öykümüzün kötü başlaması devamının da kötü geçeceği anlamına gelmez. Ne de olsa başarıya giden yol çok adımlıdır. Atılan yanlış bir adım, yapılan yanlış bir hareket bütün hikayeyi mahvetmez.
Doğadan da görebiliriz ki elden kaçmış bir av sonsuza dek kaybedilmez. Elbet yolculuk devam eder ve avcının karşısına avını yakalayabileceği başka şanslar çıkar. Çünkü gözüne kestirdiği antilobu yakalayamayan aslanın hala aç olduğu gerçeği değişmez. Aslında yolun sonunda elde edeceğimiz şey, başarımızın meyvesi ya da bir amaç da bizi bu yola bağlar. Aslanın bile onu ayakta tutan bir amacı varken çok daha karmaşık bir organizma olan insanın kim bilir ne amaçları vardır?
Bugün tanıdığımız birçok ünlü isim de başarı öyküsünün her zaman başladığı gibi devam etmediğine örnek. Elvis Presley’den Walt Disney’e, The Beatles’tan Bill Gates’e birçok ünlü ismin başarı öyküsü büyük zorluklarla başlamış ama günün sonunda yılmadan çalışmaları onları başarıya ulaştırmış. Bir sürü yaşayan kanıt varken hala başarı öyküsünün nasıl başlarsa öyle biteceğini iddia edebilir miyiz? Hayır. Ancak kaybedenler bunu savunabilir. Kaybeden kişi öyküsünün gidişatını kabullenmiş kişidir. Şüphesiz ki kendine, uğruna çabaladığı amaca ve hikayesine inananların başarıya ulaşması işten bile değil. Sızlanmak, şikayet etmek bizi başarıya götürmez. Walt Disney’in de dediği gibi: “Başarının yolu, konuşmayı bırakmak ve yapmaya başlamaktır. ” Eğer yeteri kadar kararlıysanız, yeterli irade ve azme sahipseniz elbette ki başarıya ulaşırsınız. Çünkü dikkatli bakınca başarı yolunda önümüze çıkan engellerin çoğunun kendi kendimize koyduğumuz engeller olduğunu görebiliriz. Bu yüzden “ama”lardan, “fakatlardan”,”yapamaz ki”lerden ve bütün olumsuzluklardan kurtulmalıyız. Çünkü başarı için gerekli güç sizin elinizde olan bir hamur gibi. Nasıl şekillendireceğiniz, poğaça mi simit mi yapacağınız size kalmış.
Demek istediğim şu ki elimizde olmayan sebeplerden ötürü başarı öykümüz kötü başlamış olabilir ancak bu öykümüzün o şekilde ilerleyeceği anlamına gelmez. Bu süreçten geçen bizleriz ve yine yolumuzu şekillendiren bizleriz. Unutmayalım ki başarı öykümüzün başlangıcı bizlerin elinde olmayabilir ama öykümüzün nasıl devam edeceğine ve nasıl biteceğine karar veren hala bizleriz. Bizler kendi başarı öykülerimizin yazarlarıyız ve öykünün nasıl ilerleyeceği mutlak suretle bize bağlı. Yeter ki güzel yazarlar olalım.

(Visited 42 times, 1 visits today)