Başarı

Başarı, belirli bir eylemin belirli bir süre içinde gerçekleştirilmesidir. Başarı aynı zamanda bir hedefi gerçekleştirmek veya bir hedefe ulaşmak anlamında da kullanılmaktadır. Bildiğiniz üzere günümüzde Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek ve Nobel Ödülü almak büyük başarılardan sayılmaktadır. Peki, sizce hangisi daha büyük bir başarıdır?

Guinness Rekorlar Kitabı, her yıl basılan ve hem insanlar tarafından kırılan hem de doğanın aşırılıklarının neden olduğu dünya rekorlarını barındıran bir referans kitabıdır. En çok satan kitap serisi dünya rekoruna sahiptir. Ayrıca Amerikan kütüphanelerinden en çok çalınan kitap olma özelliğini taşır. Bu kitap 8 kategoriye ayrılmıştır. Bunlar: İnsan Vücudu, İlginç Özellikler, Doğal Dünya, Bilim ve Teknoloji, Sanat ve Medya, Modern Toplum, Gezi ve Taşıtlar, Sporlar ve Oyunlar kategorileridir. 8 adet kategori olmasına rağmen rekor kırılabilecek bir sürü şey vardır. Örneğin en uzun süre hapşırmak ve beş dakikada yenen katı yumurta adedi gibi rekorlar kırılabilir. Ayrıca yeni kırılacak bir rekor bulunup onunla birlikte de kitaba adınızı yazdırabilirsiniz fakat kırılacak yeni rekor bulması bir hayli zordur.

Eğer Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek istiyorsanız kurumla internet sayfası aracılığıyla irtibata geçmelisiniz. Türkçe dil seçeneğinin de mevcut olduğu sayfada, rekorların kuralları ve rekorun kayda geçmesi için gerekli olan kanıtlar sıralanıyor. Örneğin “tek elinde en fazla yumurta taşıyan adam” rekorunu kırmak istiyorsanız, bununla ilgili fotoğraf ya da videoyu kuruma e-posta ya da posta aracılığıyla göndermeniz gerekiyor. Kurum bu rekorun geçerli ve ilginç olduğuna karar verirse, bulunduğunuz ülkeye gidilerek rekora şahitlik ediliyor ve rekorlar kitabına giriyorsunuz. Ayrıca rekor denemesi yapmak ve başvurmak ücretsizdir. Eğer aklınızda bir rekor kırıp bu kitaba girmek varsa fazla miktarda boş vaktiniz olmalı ve aynı şeyi sürekli denemeniz gerekiyor. Yani sabırlı ve kararlı olmanız çok önemli.

Nobel Ödülü ise 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm’de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır. Nobel Ödülü alınabilen dallar: Edebiyat, Ekonomi, Fizyoloji veya Tıp, Fizik, Kimya ve Barış dallarıdır. Nobel Ödülü disiplinli çalışma, sabır, kararlılık, araştırma ve zaman gerektirir. Nobel Ödülleri genellikle daha bilimsel çalışmalara verilmektedir. Örnek olarak Nobel Fizik Ödülü’nün 2020 yılındaki sahipleri Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez oldu. Penrose’un kara deliklerin oluşmasının genel görelilik kuramının doğrudan bir sonucu olduğuna dair ispatı, Genzel ve Ghez’in ise gök adamızın merkezinde yer alan ve devasa kütlesiyle etrafındaki yıldızların yörüngesini belirleyen gök cismini keşfetmeleri dolayısıyla ödüle layık görüldüler.

Kısacası Nobel Ödülü, insanlığa daha çok katkı sağlayanlara, bilimsel çalışmalara ve henüz çözüme kavuşmamış olan doğa kanunlarını çözüme kavuşturanlara verilirken Guinness Rekorlar Kitabı’na girmenin; Nobel Ödülü almanın yanında bir hayli zayıf kaldığı kaçınılmaz bir gerçektir.

(Visited 10 times, 1 visits today)