Bağlantıyı Koparma

Son zamanlarda dünyaca en çok özlemini çektiğimiz şeyleri düşünün. Sevdiklerimizle bir arada olmak mı, ne kadar uzak olursak olalım onları yanımızda hissetmek mi, arkadaşlarımızla sohbet etmek mi, eğitimimizi sürdürmeye devam etmek mi, işlerden geri kalmadan konferanslara katılmak mı? Kısacası hepsini birlikte yapabileceğimiz görüntülü ve interaktif bir görüşme platformu! Tam da teknoloji çağının ortasında yaşarken neden elimizdeki imkanları kullanarak tüm bu isteklerimize kavuşmayalım ki?

Günümüzde gözlemlediğiniz üzere bu tarz platformlar zaten oldukça yaygın ve aktif bir şekilde kullanımdalar. Ancak hangimiz tüm bu uygulamaların dört dörtlük olduğunu söyleyebiliriz? İşte bu yüzden ihtiyaç duyduğumuz çok daha fazla özellik içerecek bir platform da ben tasarlamaya karar verdim. Böylece ben ve benim gibi sürekli görüntülü konuşma içerisinde bulunan insanlara da büyük bir rahatlık ve kolaylık geleceğine inanıyorum. İşte programın belli başlı bazı özellikleri:

  1. Platform mutlaka görüntülü ve sesli olacak (istenildiği zaman). Yalnızca ses veya yalnızca görüntü birbirini özleyen hiç kimsenin iletişim ihtiyacını karşılamayacaktır. Ancak, kalabalık toplantılarda karmaşa yaratabileceğinden, istenildiği zaman kişiler seslerini ve görüntülerini kapatabilecek. Bunun yanında, halihazırda kullandığımız programlarda göremediğim çok önemli bir özelliği daha olacak: yalnızca istenen kişiye görüntü ve ses açmak. Uzaktan eğitim sürecinde pek çok öğretmen ve öğrenci ders işlerken doğal olarak birbirlerini görmek istiyorlar. Ancak bulunduğu ortamın görünmesini istemeyen, kamera karşısında kendini rahat hissetmeyen çok fazla öğrenci var. Böyle durumlar için görüntüyü yalnızca öğretmene açmaları için getirilen bir özellik onların işini çok daha kolaylaştıracaktır.
  2. Görüşme sırasında konferanstaki kişiler istediği kadar ekran paylaşabilecek. Biri herhangi bir şey göstermek istediğinde ekranını paylaşarak herkese gösterebilecek.
  3. Elbette ev sahipliği yapan kişinin sesleri kapatma açma yetkisi olacak. Bunun yanında kimi toplantılarda fazlasıyla ihtiyaç duyulan bir özellik olduğundan, çevrim içi anket düzenlenebilecek. Yani katılımcıların anında onaylayıp reddettikleri veya hangi fikre daha sıcak baktıkları anlaşılabilecek. Öğretmenler de bu özelliği ders sırasında soru sorma veya küçük sınav olarak kullanabilecek. Görüşme sonunda kimin neye cevap verdiği, oran ve grafiklerle sunulacak.
  4. Konferansın katılımcı listesi de en sonda kimin ne zaman girip ne zaman çıktığı bilgilerini de vermek üzere en sonda tablo halinde sunulacak. Böylece öğretmenler kolaylıkla yoklama alıp kimlerin derste durup durmadığını görebilecekler.
  5. Görüşme yalnızca katılımcılar tarafından izlenebilecek ve kaydedilebilecek. Son derece güvenli bir platform olacak. İstenirse görüşme kalıcı olarak silinebilecek.
  6. Görüşme esnasında öbür uygulamalardaki gibi yazışma kısmı olacak. Buradan fotoğraf gönderme imkanı da yer alacak. Ayrıca soru sorma butonu ve söz alma butonu da olacak. Böylece konferans sahibi, konuşmak isteyen katılımcının soru mu soracağını yoksa bir şey mi ekleyeceğini anlayabilecek.
  7. Programı kullanmaya aşina olmayanlar için sözlü komut özelliği olacak. Böylece isteyen herkes aile büyükleriyle kolayca iletişim içinde olabilecek.
  8. Konuşan kişinin sesi kesildiğinde öbürlerinin onu uyarmasına gerek kalmadan program kişiyi uyaracak. Sorunun sebebini de kulaklık veya internet olarak bildirecek.
  9. Görüşmelerin süresi ayarlanabilecek. Mesela bir ders için öğretmen 40 dakikalık bir süre, arkadaşıyla sohbet etmek isteyen biri 60 dakikalık bir süre gibi isteğine bağlı olarak süreyi ayarlayabilecek. Görüşmenin bitmesine az kala herkes bildirim alacak. İstendiği zaman görüşme kapanmadan uzatılabilecek veya kapatılabilecek.

Özetlemek gerekirse, bu tarz programlar bu zorlu süreçte ve daha sonrasında da fazlasıyla işimize yarayacak gibi duruyor. Elimizde bağlantılarımızı koparmamak için böyle olanakların olması insanlık açısından fazlasıyla memnun edici. Öyleyse neden evde tek başınıza sıkılmak yerine uzaktaki arkadaşlarınızla görüşmüyor, dünyanın dört bir yanındaki seminerlere katılmıyor, ailenizle hasret gidermiyorsunuz?

 

(Visited 159 times, 1 visits today)