Bağlan Ama Bağımlı Olma

Geçmişten bu yana insanoğlunun hayatında önemli bir  yer edinen ve kuşkusuz gelecekte de önemli bir yere sahip olacak kavramdır teknoloji.  Her geçen gün  teknolojinin gelişim süreci  artmakta. Zamanla insanların hayatlarını kolaylaştırmak için kullanılan teknoloji ihtiyaç haline gelmiştir. Öyle ki insanların susuz hayatlarına devam edemeyeceği gibi artık teknolojisiz de devam edemeyeceği aşikar. Peki sahip olduğumuz teknolojinin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Zamanla hayatımıza giren bilgisayar telefon ve bunun gibi teknolojik aletlerin insanların hayatını kolaylaştırdığı apaçık ortada. İnternet aracılığıyla tek bir tık ile araştırmak istediğiniz tüm bilgiler elinizin altında. Ayrıca yine bilgilerinin dünyanın bir ucundan diğer ucuna ulaşımının sağlanmasında en büyük yardımcı internet.En güzel olan şey ise istediğiniz tüm bilgilere vakit harcamadan ulaşabiliyorsunuz yani zamandan kazanabiliyorsunuz. Fakat bu iş sadece tutarlı kullanmayı bilen kişilere mümkün. Örneğin son zamanlarda özellikle genç yaş grupları boş zamanlarının çoğunu bilgisayar veya telefonun başında saatlerce oturarak geçiriyor. Teknolojinin hızla gelişmesi özellikle çocuk ve gençlerin yaşam faaliyetlerini değiştirmiş bulunmaktadır. Mesela geçmiş yıllarda anneler çocuklarını zorla eve sokmak için çabalarlardı. Çocukların dışarda oynamaktan her yerleri toz toprak içinde olurdu. Fakat şimdi anneler çocuklarını zorla dışarı çıkartmaya çalışıyorlar. Onları bilgisayar ve telefondan uzaklaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çünkü bize faydası dokunduğunu düşündüğümüz teknolojinin aslında esiri olduk. Öyle ki insanların zararlarını görmezden gelip teknolojiye esir olmalarının tek bir nedeni var o da bağımlılık. Bana göre bağımlılık olumsuz örneklerin en başında gelmektedir. Dahası bu bağımlılık bizi hem sosyal hem de akademik hayatımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Bulunduğumuz arkadaş çevresinde sürekli telefonla ilgilenmek bizi arkadaş grubumuzdan soyutlamamıza neden olur. Bu soyutlamanın meydana getirdiği asosyallik insanlar arasındaki iletişim kopukluğu ve çekingenlik gibi sonuçlara neden olabilir. Ayrıca internet teknolojisinin getirdiği sosyal ağlar insanların gizli hayatlarını katlediyor. Klavyeye sizin hakkınızda yazılan her şey ev adresinize , telefon numaranıza ve kredi kartı bilgilerinize kadar tüm özel bilgilerinize  ulaşılabilir.

Aynı zamanda insanların bilgisayarda fazla oyun oynamaları ve arkadaşlarıyla online olarak konuşmaları vakitlerinden çaldığı gibi sağlığından da çalmaktadır. Bilgisayar, tablet, televizyon ve telefon gibi teknolojik aletlerde harcanılan fazla vakit göz bozukluğu , obezite ve duruş bozukluğu gibi hastalıkları meydana getirmektedir. Dahası günümüzde internete paylaşılan içeriklerin daha çok şiddete yönelik olması insanlarda zorbalığı arttırdığını haberlere bakarak ister istemez görebiliyoruz. Tüm olumsuz yönlerine rağmen olumlu tarafları da yok değil. Örneğin eğitim , medya ve tıp sektörü teknolojinin yardımıyla günden güne gelişerek insanların daha çok verim alabileceği hale gelmiştir.  Aynı zamanda suçluların yakalanması için üretilen güvenlik kameraları, sensörler ve alarmlar gelişen teknoloji sayesinde üretilmiştir. Günlük hayatımızda kullandığımız bu teknolojik aletler bize kolay bir yaşam sunmaktadır.

Sonuç olarak  insanlar teknolojiyi kullanırken zararlı yönlerini görmezden gelmeyip bilinçlenirse hayatımızı her alandan esir almış teknolojiden kurtulmak daha kolay olurdu.

(Visited 198 times, 1 visits today)