Aynı Çatı Altında Ne Kadar Eşitiz?

Her okulun kendi kuralları olduğu gibi bazı okullarda da öğrencilere istediklerini giyme yani serbest kıyafet imkanı sunuluyor. Peki üniforma giymek okullarda zorunlu olmalı mıdır ya da serbest kıyafete izin verilmesinin sebebi ne olabilir?

Üniforma giymek öğrencileri eşit kılar ve öğrencilerin öğrenci gibi hissetmesini sağlar. Sonuçta hepimizin bildiği gibi literatürde “okul kıyafeti” diye bir tamlama var. Okula dikkat çekici renklerde ve biçimde giysiler giyerek gitmek uygun değildir. Çünkü her kıyafetin giyileceği ortam farklıdır. Ayrıca olması gerekenden oldukça farklı giyinmek öğretmenlerin ve öğrencilerin dikkatinin dağılmasına ve konsantrasyonlarının bozulmasına sebep olacaktır bu da dersin gidişatını bozacaktır. Bence bir öğrencinin kıyafetinden dolayı kimsenin dersi dinleme ve öğrenme hakkı elinden alınamaz.

Üniforma gibi tek tip kıyafet olmasaydı her gün farklı bir şey giymek isterdik. Farklı kıyafet seçme isteği ve kendimizi başkalarına ispatlama duygusu ön plana çıkardı.  “Herkesten önce bunu ben giymeliyim.” gibi duygulara kapılanlar olabilirdi aramızda. Bu da bazı öğrencilerin derslerinin önüne geçebilirdi. Ayrıca herkesin bildiği bir gerçek de var ki herkesin maddi durumu aynı değil. Bir öğrenci bir kıyafet istediğinde ailesi hemen alabilirken diğer öğrencinin durumu ne olacaktı? Ailesi çocuğunu mutlu edebilmek için elinden geleni fazlasıyla yapacaktı ama maddi durumu neye elveriyorsa onunla yetinmek zorunda kalacaktı. Sözde hepimiz eşitiz ama o zaman o öğrenci kendini dışlanmış hissetmeyecek miydi?

Üniforma, öğrenim yılının başında bir kez alınır. Serbest kıyafet almanın ise zamanı yoktur. Öğrenci farklı bir şey giymek istedikçe ailesinin durumu uygunsa alır ve bu ailenin maddi durumuna yansır. Evet, giyinmek temel bir ihtiyaçtır ama lüzumsuz yere giysi almak da müsrifliktir.

Okul kıyafetleri kızlar ve erkekler için tek tip oluyor. Fakat her öğrencinin vücut ölçüleri aynı değil. Kimimiz standartlara göre uzun veya kısa, kimimiz ise biraz daha kilolu veya zayıfız. Okul kıyafetlerinin tek tip olması durumu bu tür farklılıklarda sıkıntı olabiliyor. Mesela normale göre dar kalıplı bir pantolon giyilmesi istendiğinde biraz kilolu öğrenci pantolon üzerine oturduğu için rahat edemeyebiliyor. Bu da onun görünümünden kaynaklanan özgüven eksikliğine yol açabiliyor. Okul kıyafetleri tek tip olmalı ama öğrencilerin vücutları düşünülerek birkaç çeşit olabilir. Örneğin lacivert okul pantolonu zayıf öğrenciler için biraz daha dar kalıplı, kilolu öğrenciler için de biraz daha bol kesimli olabilir. Böylelikle aynı kıyafeti vücut ölçülerine uygun şekilde giymiş olabilirler.

 

(Visited 267 times, 1 visits today)