Aynı Fikirsizlik

Hiç birisinin sizinle aynı fikirde olması için yapmadığınız şeyin kalmadığı ve nerdeyse o kişiyi ikna etmek için gösterebileceğiniz maksimum çabayı gösterdiğiniz bir durum oldu mu? Çoğunuzun evet dediğini duyabilir gibiyim. Peki çoğumuz sık sık birilerini ikna etmekle ve aynı fikirde uzlaşmakla vakit kaybederken, eğer bu durum tam tersi olsaydı sizce nasıl olurdu? Herkes aynı fikirde olup kimse herhangi bir şekilde farklı düşünmeseydi…

İlk olarak bana kalırsa insanların sürekli haklı çıkma ve bir konuda onaylanma isteği tamamen egodan kaynaklanan bir durumdur. Egosunun karakterinin önüne geçmesine izin vermeyen insanlar ise birilerine herhangi bir şey kanıtlama veya haklı çıkma gibi bir duruma hizmet etmemekle birlikte enerjilerini bu gibi konularda harcamazlar çünkü bu insanlar başkalarının onları haklı görmesi ya da onaylamasıyla kendilerini tatmin etmezler.

Ayrıyeten, eğer herkes aynı fikirde olsaydı geçmişte kiliselerin ve bir çok devletin de yapmaya çalıştığı gerici ve tek bir doğruya hizmet eden yanlışlardan başka herhangi bir anlamı olmayan, insanların düşünmesini engelleyip herkesin her şeyi aynı şekilde düşünmeye zorlandığı sistemlerde de görüldüğü gibi sistemin kendisini yine sistem yıkardı. Bana kalırsa bunun sebebi insanların doğasının buna uygun olmamasıdır. Bakıldığında, eğer bugün teknoloji bu kadar gelişmişse, gelişmesinin sebebi insanların bütün risklere, dayatmalara, zorlamalara, katliamlara rağmen  farklı fikirler ortaya atması, sorgulaması, tartışması, yanılması, onaylamaması sonucundadır.

Eğer Galilei Galileo klisenin fikrine katılıp kendi fikirini ortaya atmasaydı biz şuanda hala Dünyayı düz sanıyor olacaktık. Ama Dünya düz değil, Dünyada sadece tek bir cevap yok, Dünyada sadece siyah ve beyaz yok , Dünyada her şey analizlere ve verilere dayanmıyor. Belki de bu yüzden Dünya yaşanabilir bir yer. Tek bir tür, tek bir düşünce, tek bir fikir, tek bir sonuç , tek bir renk olmadığından hala insanların bir kısmı mutlu.

Farklı bir yönden ele aldığımızda tartışmanın ve farklı düşüncelerin olmadığı bir toplumda kişiler oluşamaz, oluşsa bile bu insanlar ilişki kuramazlar. Böyle düşünmemin sebebi insanların aynı şekilde düşündüğü insanlarla bir zamandan sonra konuşacak ya da tarışacak herhangi bir konusunun olmayıp eninde sonunda birbirlerinden sıkılacağı yönündedir. Şahsen kendimden örnek vericek olursam, en başlarda bir insanla her konuda aynı düşünmem cazip gelse dahi bir zamandan sonra farklı herhangi bir düşünceinin olmaması beni kuşkulandırıp o kişiden soğutur çünkü benle bütün düşüncelerinin farklı olması bile hepsinin aynı olmasından daha iyidir.

Eğer herkes aynı fikirleri paylaşırsa aslında paylaştığımız tek şey ortada paylaşacak hiç bir şeyimizin olmadığı fikridir. Ayrıca bazen güzel fikirleri ayırt etmek için bile kötülerine muhtaçızdır…

Sonuç olarak bana kalırsa insanlığın başından beri gelişmemizin, öğrenmemimizin, büyümemizin en büyük ve en temel sebebi farklı fikirler ve görüşler paylaşmamızdır. Bununla birlikte her ne kadar çoğunlukla biri tarafından ikna edilmeye ya da birini ikna etmeye çalışsak dahi bazen bununla enerji kaybetmek aynı fikirlerle enerjimizin tamamen ortadan kaybolmasından katbe kat iyidir. Ama kesinlikle ve kesinlikle herkesin farklı kendine özgün değişik fikirlerinin olması kolektifin hayrınadır.

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)