Avcılık: Spor mu? Katliam mı?

Avcılık başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir olgudur. Avcılık geçmiş yıllardan beri insanların hayatında olan bir faaliyettir. İnsanlar çok geçmiş yıllarda avlanırken farklı aletler kullanmıştır. Bunlara örnek vermek gerekirse mızrak, av yayı, balta ile avlanmışlardır. Bir süre sonra bu avladıkları hayvanları yemek dışında olarak bu hayvanların kürklerini süzerek kendilerini giyecek yapıp, soğuk havalardan korunmayı amaçlamışlardır.

İnsanlar hayvanlar kadar güçlü ve çevik değildi, ama zekâları, silah yapma yetenekleri avcılıkta başarılı olmalarını sağladı. Ayrıca bunu sonucunda ise bazı hayvanları eğitip kendilerine yardımcı olmasını sağladılar. Ancak bazı insanlar karınlarını doyurmanın amacı dışında hayvanları hala avlamaya devam ettiler. Bu duruma örnek vermek gerekirse eski çağda olan bazı avcılar hayvanları ekonomik değer taşıdıkları için avlamışlardır. Ardından bu avladıkları hayvanları ekonomik olarak değer eden yerini alıp başka kişilere satıp para kazanmıştır. Bu nedenle de son yüzyıllarda çok fazla hayvan türünün soyu tükenme durumuna gelmiştir. Hatta günümüzdesoyu tükenmiş binlerce canlı veya hayvan bulunmaktadır.

Avlanma bir spor mudur? Günümüzde belirli kurallara uyarak spor görünümünde olan avcılık gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bazı yerleşim yerlerinde hayvancılık veya tarımla uğraşan hobi olarak değil hayvanların, tarlalarını ve bağlarını korumak için avcılık yapmaktadır. Ancak ve ancak ülkemizde birçok kişi amatör ya da profesyonel bir şekilde avcılık sporu yapmaktadır. Eski yıllarda insanlar hayvan avlamayı spor olarak değil, temel ihtiyaçlarını karşılayıp ve hayatta kalmak için avlanıyordu. Ancak günümüzde bu artık bir spora dönüştü. Ülkemizde spor veya hobi amaçlı ya da bir turizm faaliyeti olarak yaban hayvanlarının yaşam hakkının ihaleye açılamayacağını vurgulayan 230 kuruluş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın avcılık sporunun ülkenin genelinde ve her yerde tamamen yasaklaması talebiyle imza kampanyası başlatmıştır. Ama başarılı olamamıştır.

Benim fikrim bence avcılık bir spor değildir. Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan açıklamada, avcılara yönelik hazırladığı “Doğal Hayatı Koruma” hutbesinde, avlanmanın zevk veya spor amacıyla değil, ihtiyaç durumlarında yapılması gerektiğini bildirmiştir. Spor, iki tarafında bir yarışın içinde bildiği ve eşit haklarda yapılan bir şeydir. Ancak avcılık sporu böyle değildir. Avcıların karşısında olan hayvanı öldürüp kendi temel ihtiyacını karşılamayıp sırf sadece zevk amaçlı yapmaktadır. Sonuçta karşımızdaki de bir canlı ve onun da bir canı var. O hayvanı vahşice sırf zevk uğruna katletmek bence çok kötü bir harekettir. Avcılık eşit şartlarda yapılmayan bir eylemdir pusu kurmaya dayanır. Sırf zevk için can almaya yönelik yapılan bu kötü eylemin spor olarak savunulması saçmalıktır. Ünlü Amerikalı oyuncu, aktör ve aynı zamanda sokak kaykaycısı olan Paul Rodriguez bu konu hakkında şöyle demiştir. ”Avcılık bir spor değildir. Çünkü sporda iki taraf da bir oyunun içinde olduğunu bilmelidir ki o spor olsun.”

kaynakça: https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/pinar-turan/avcilik-spor-mu-5924827/

https://eksisozluk.com/avcilik-spor-degildir–1633397?p=2

https://www.gozlemgazetesi.com/HaberDetay/1126577/avlanmak-bir-spor-mudur.html

https://www.milliyet.com.tr/gundem/spor-amaciyla-avcilik-olur-mu-245567#:~:text=Geli%C5%9Fen%20d%C3%BCnyada%20avc%C4%B1l%C4%B1k%20art%C4%B1k%20ihtiya%C3%A7tan,olarak%20yeti%C5%9Ftirilen%20av%20hayvanlar%C4%B1%20var.

(Visited 517 times, 1 visits today)