Atom Bombası ile Barış?

Barış nedir ve kalıcı barış nasıl sağlanır? Dünya barışı nasıl elde edilir? Atom bombası nedir? Atom bombası nasıl kalıcı barışın korunmasını sağlar?  

Barış kelimesinin sözlük anlamı savaş halinde olmama durumudur. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş ve uyum, birlik, bütünlük, sükunet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

 

Atom bombası ise Einstein’ın atomun çekirdeklerini parçalamasıyla bulduğu ve patladığında ortaya devasa bir enerji açığa çıkaran bir bomba çeşididir. Bir yere atıldığında şok etkisi yaratarak binlerce hatta milyonlarca cana mal olan, ulusları yerle bir eden buna müteakip doğayı katleden bir ölüm makinesidir.

Peki, bu birbirine en uzaktan bile benzemeyen, zıt iki sözcüğü birbirleriyle bağdaştırmak nasıl olabilir? Bazı ülkeler dünya barışını sağlamak ve korumak bahanesiyle daha dar alanda etkisi olan küçük boyutlu atom bombaları geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Dediğim gibi, bahane…

 

İlk önce barışı sağlamak için silahsızlanmak gerekir, insanların üzerine atom bombası atma zihniyeti tamamen canicedir ve atom bombası geliştirmek, üretmek, kullanmak da silahsızlanmaya tamamen aykırıdır.

 

Bir yere atom bombası atılması demek milyonlarca can kaybından başka Latince bir kelime olan “casus belli” -savaş nedeni demektir. Bu da barışın kelime anlamına tamamen zıt oluyor. Savaş halinde olmama durumunu, savaş nedeni olabilecek ve dünyanın düzenini bozacak bir şeyle nasıl sağlayabiliriz ki?

Dünyada kalıcı barışı sağlamak ve korumak için yapılması gerekenler aslında çok basittir ve sadece üç şey gerektirir: sevmek, vermek ve erdemli olmak. Sevmek; ırkçılık ve ayrımcılık yapmamak, uluslar olarak birlik içinde yaşamak, vermek; ihtiyaçları olan, yoksulluk ve açlıktan ölen, hayati tehlikesi olanlara yardım etmek, erdemli olmak ise; dünya sorunlarını savaş ya da atom bombalarıyla değil de politikayla çözmektir.

Atom bombası dünyaya bir tehdittir ve kullanılması durumunda “Üçüncü Dünya Savaşı”na bile sebep olabilir. Bu da dünyanın yok olması demektir. Atom bombaları üretilmemeli ve üretilenler, ülkelerin sahip oldukları da imha edilmelidir. Hatta silahsızlanma politikasına uyularak küçüklü büyüklü ülkelerce bütün silahlar kaldırılmalıdır. Ayrıca ülkeler Birleşmiş Milletlerin “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması”nı imzalamalıdırlar.

 

Yazımı Mehmet Murat İldan’ın bir sözüyle bitirmek istiyorum: “Barış bir hayal değildir;barış bir seçenektir! Ya barışı seçer,akıllı ve meleksi olduğunu ispat edersin ya da savaşı seçer,aptal ve şeytani olduğunu kanıtlarsın.” Peki atom bombaları ve barış arasında dünya hangisini seçecek? Barıştan yana olup akıllılığı mı, yoksa atom bombalarıyla barışı koruma bahanesiyle aptallığı mı? Bekleyip göreceğiz…

 

KAYNAKÇA:

(Visited 166 times, 1 visits today)