Ataerkil Toplumda Kadına Şiddet

    ‘’ Erkeksiz kadın olamaz! ’’ , ‘’ Başıboş kadın hiçbir şey yapamaz! ‘’, ‘’ Kadın evde oturmalı, çalışmamalı!’’ gibi birçok söylem duyuyoruz. Kadınların, erkekler olmadan bir şey yapmayacaklarına dair ya da onların sadece evde oturmak gibi bir yükümlülüğü olduğu topluma empoze ediliyor. Peki sizce kadınları neden toplumda görmek istemiyorlar? Erkeklerden daha iyi şeyler yapabilecekleri için mi? Bir kadının, bir erkeğe ihtiyacı olmadığı gerçeğini görmekten korktukları için mi? 

   Biyolojik olarak hem kadın erkeğe ihtiyaç duyar, hem de erkek kadına ihtiyaç duyar. Doğanın kanunu bu. Böyle bir gerçek varken, neden erkekleri değil de kadınları toplumdan soyutlamaya çalışıyorlar? Bir annenin çocuğa ihtiyacı olması, kadının sadece çocuklarına bakması ve evde durması anlamına gelmez. Bana göre bunu böyle göstermeye çalışan ataerkil toplum düzendir. ‘’Sağlıklı bir kadın neden çalışamaz?’’ sorusuna verilen cevaplardan hiçbiri mantıklı değil.  

   2019 kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı yıl. 2020’nin de 2019’dan pek farkı yok. Son on senede bu oran oldukça arttı. Ben bunun sebeplerinden birinin televizyonda yayınlanan genellikle konularının kadına şiddet, tecavüz olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Eğer, dikkat ederseniz televizyonlardaki dizilerin neredeyse tamamı kadına şiddeti ‘’normalmiş’’ gibi gösteriyor. Bu durumu neden normalleştirmeye çalışıyorlar. Ya da kız çocuklarına yapılan istismarlara çözüm olarak onları erken yaşta evlendirmeyi çözüm olarak bulmaları. Bir de bunun sanki o masum kız çocuğunun suçuymuş gibi onlara kızmaları durumu daha da kötü yapıyor. 

   Sokakta yalnız başına yürüyen bir kadına laf atma hakkını erkekler nereden buluyor. ‘’Bir kadın eve gece geç saatte gelemez.’’ Neden? İşi olamaz mı? Belki çocuklarının karnını doyurmak için çalışıyor. Bir erkeğe ihtiyaç duymadan çocuklarına bakabiliyor. Belki geçindirmesi gereken bir evi var. Bunu sorgulamak hiçbirimizin hakkı değildir ve bu anormal bir durum da değil. Kendi başına -bağımsız- geçinen bir kadın görmek bazı insanların egolarını zedeliyor. Bir erkeğe ihtiyaç duymamaları içten içe onlara kıskançlık yaratıyor. Neden mi? Çünkü erkek kadına ihtiyaç duyuyor. 

   ‘’Balığın bisiklete ihtiyacı ne kadarsa kadının erkeğe ihtiyacı o kadardır.’’ Kadın yaşamak için erkeğe ihtiyaç duymaz. Kendi ayakları üzerinde durabilir. Çalıştığı işler ‘’erkek işi, kadınlara uygun değil vs.’’ olarak adlandırılmamalı çünkü mesleklerin cinsiyeti yoktur. Aynı zamanda hangi mesleği yaptıkları, nerede çalıştıkları onları aşağılama hakkını vermez aksine takdir edilmeliler. Çok zor şartlar altında çalışan kadınlar, kız çocukları var. 

Kadınlara verilmeyen değerler toplum olarak bizi kötü etkiliyor. Eğer bir evde kadına değer verilmiyorsa erkek çocuğu bu durumu örnek alır. Kız çocuğu kendini değersiz hisseder. Yapılan hataları göremez çünkü evde öyle alıştırılmıştır. ”Erkek döver.” Hayır! Her yıl birçok kadın cinayeti haberi duyuyoruz. Kimse değiştirmek için bir şey yapmıyor. Üzüntümüzü dile getirip unutuyoruz. Başımıza gelince mi anlayacağız ne kadar zor olduğunu?

 

kaynak:https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50956293

(Visited 265 times, 1 visits today)