At Gözlüğü

Son yıllarda teknolojinin hayatımıza girmesi ile insanlar gün geçtikçe daha az düşünür, merak ettikleri bir olay hakkında daha az fikir yürütüp kendi kendilerine sonuca varmayı azaltmışlardır. Bundan dolayı daha az düşünmeye olan yatkınlıkları zamanla azalmıştır ve belki bir gün yok bile olabilir.

Aslında insanları daha az düşünmeye iten şey bence bilgiye eskisine göre daha kolay ve hızlı ulaşmaları. En basitinden akıllı telefon kullanmayan sayısı yok denecek kadar azalıyor ve akıllı telefonlar ile istediğimiz zaman internete girebiliyoruz bu sayede en küçük şey merak etsek bile bunu Google’a yazıp bulabiliyoruz.

Eskiden bu böyle değildi çünkü bir şeyi öğrenmek için insanlar kütüphanelere giderdi, gidemiyorlarsa kendi kendilerine mantık oluşturup kafalarında cevaba ulaşmaya çalışırlardı. Kütüphaneler akıllı telefonlara göre bence daha yararlı bir tercih çünkü kütüphanede merak ettiğiniz şey hakkında kitap ararken başka kitap da dikkatinizi çekiyor ve hazır o kitabı almışken diğerini de almak istiyorsunuz. Bu olay böyle tekrarlana tekrarlana bilgi haznenizi geliştiriyor ve öğrenme isteğinizi arttırıyor.

İnsanlar internet yüzünden daha boş ve tembel varlıklar haline geliyorlar çünkü bilginin hemen ellerinin altında olduğu bilincindeler. Bu da zamanla düşünme özelliğini köreltiyor. Gün geçtikçe okuma ve yazma bilen oran artsa bile kitap okuma oranı nedense hiç arttığı görülmüyor. İnsanlar kitap okuyarak düşünce sahibi olur bir konu hakkındaki düşüncesini insanın kitap okuması gösterir. Birçok farklı yazarın olaylara bakış açısından etkilenerek olayları yorumlama biçimleri değişir. Kitap okumak tek yorum yeteneğini geliştirmez bunun dışında yaratıcı düşünme yeteneğini de bu ölçüde geliştirir. İnsanlar düşünebilen varlıklardır tembellikleri ile bu özelliklerini köreltmeleri sonuna kadar yanlış bir tercih. Bilgiye kolay ulaşan kişiler sadece ulaşmak istedikleri bilgiyi görürler konudan konuya atlayıp aynı anda çok daha fazla şey öğrenmeye çalışmazlar. Resmen bilgiye at gözlüğü ile bakarlar sağındaki solundaki şeye bakmayıp tek şeye odaklıdırlar.

Bunun dışında tek düşünce olarak değil diğer birçok şeyde insanlar tembelleşmiştir. Çoğu şey aslında işimize yarasa ve zaman kaybını önlese bile bizi resmen tembelleştirmiştir. Her şeyi kolayca oturduğumuz yerden yapar hale geldik eskiden insanlar işlerini bahane edip dışarı çıkıp akşama kadar gezebiliyorlardı ama şuan üşendikleri için evden çıkmayan sayısı dışarda gezenleri yakalamak üzere. Evde insanlar tüm günü hiçbir şey yapmadan boş zaman geçirip kendilerine hiçbir şey katmadan geçiriyorlar. İnsanların azıcık da olsa ufuklarını genişletmeleri lazım ama tembellik yüzünden ve her şeye kolay ulaşmamız yüzünden bu zor olmaya başlamış gibi gözüküyor.

İnsanlar her şeye Google üzerinden ulaşmaya değil zor olan yolu seçip kendi kendilerine bir şeyler yapmaya çalışsalar hem daha akılda kalır hem de tek şey değil ister istemez daha fazla şey öğrenebilirler ve böyle böyle düşünme yetenekleri olması gerektiği gibi olur. Sonuçta insanın doğası gereği düşünmesi gereken ve bunu yapabilen dünya üzerindeki tek varlıktır neden bunu köreltmek isteyelim ki?

(Visited 269 times, 1 visits today)