Asteroit ve Madenciliği

Asteroitlerden ve Dünya yakınlarındaki küçük gezegenlerden hammadde toplama süreci, asteroit madenciliği veya uzay madenciliği olarak bilinir. Asteroit madenciliği, asteroitlerden mineraller ve gazın yanı sıra uzay yapılarında kullanım için demir, nikel ve titanyumun, astronotların bu yapılarda çalışmaya devam etmesi için su ve oksijenin ve roket yakıtı için hidrojen ve oksijenin çıkarılmasını içerir. Bu prosedür şu anda sık kullanılmasa da gelecekte yaygınlaşması beklenmektedir.
Asteroit madenciliğinde ekonomik verim elde etmek için asteroit seçimi kritik öneme sahiptir. Maden çıkarılacak madenlerin nakliye maliyetlerini düşürmek için ilk etapta Yakın Dünya asteroitleri ön plana çıkıyor. S-tipi ve M-tipi asteroitler, şu anda madencilik için çeşitli asteroit türleri arasında öne çıkıyor. Nikel, altın, kobalt ve platin, S tipi asteroitlerde bulunur. 10 metre çapındaki S tipi bir asteroidin içinde yaklaşık 650 ton metal cevheri bulunmaktadır.M tipi asteroitler, S tipi asteroitlerden 10 kat daha fazla mineral bakımından zengindir, ancak uzayda oldukça nadirdirler. Nakliye masraflarını azaltmak için daha az ve işlenmiş minerallerin uzayda cevher şeklinde ön işleme tabi tutularak yeryüzüne aktarılması olası stratejilerden biridir. Ayrıca, üzerinde cevher tespit edilen asteroitlerin Dünya yörüngesine getirilerek madencilik operasyonunun gerçekleştirilme olasılığı da aktif olarak araştırılmaktadır. Teknoloji ilerledikçe asteroit madenciliğinin nasıl gerçekleştirileceği belli olacak.
Araştırmalar sonucunda, uzayda değerli metaller içerdiği keşfedilen Dünya yakınlarındaki 711 asteroitte 100 trilyon dolar değerinde mineral cevheri bulunduğuna inanılıyor. Başta Deep Space Industry, TransAstra ve Kleos Space olmak üzere dünya genelinde ondan fazla firma, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde konuyla ilgili gerekli yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ve özel sektöre yetki verilmesi ile asteroit madenciliği konusunda çalışmalara başladı. böyle. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre dünyanın ilk dolar trilyoneri asteroit madenciliğine dahil olacak. Bugün kullandığımız değerli metallerin çoğunun yakın gelecekte uzaydan gelmesi bekleniyor.
Peki, neden bu kadar çaba gerekiyor? BBC’nin Haziran 2012 tarihli doğal kaynakların tükenme oranını gösteren bilgi grafiğine göre, günümüzde akıllı telefonların, tabletlerin, bilgisayarların ve silahların oluşturulmasında kullanılan değerli metaller ve nadir elementler 45 yıl içinde tükenecek.
Ekonomi madencilik olmadan işleyemez, bu nedenle gelecekte Mars’tan veya asteroitlerden metal çıkarmamız gerekecek. Ne yazık ki, Dünyamızın uydusu çok az metal içeriyor ve bunun oluşumuyla ilgili ilginç bir hikayesi var:
4 milyar yıl önce Mars büyüklüğünde bir gezegen Dünya ile çarpıştı ve çarpışma her iki gezegenin de ateş damlacıkları halinde erimesine neden oldu. Dünya ile çarpışan gezegendeki metaller ile Dünya’nın iç kısmındaki metaller, afette açığa çıkan enerji sonucunda erimiş ve kayalardan daha ağır oldukları için toplu halde çökmüştür.
Sonuç olarak, Dünya’nın çekirdeğinde yaklaşık 3500 kilometre çapında devasa bir metal top gelişti. Ay, çarpışan gezegenlerin dış katmanlarının bir ateş damlası içinde uzaya fırlatılması ve Dünya’nın yörüngesinde katılaşmasıyla oluştu. Ay’da taleplerimizi karşılayacak kadar metal yok çünkü madenlerin çoğu Dünya’nın çekirdeğine çöktü.
Sonuç olarak Ay metal açısından fakir kalmış olabilir, ancak kırmızı gezegen Mars’ta (bu şekilde söylemek gerekirse paslı) Dünya’nın ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar metal var. Öte yandan Mars’ta madencilik yapmak Ay’a gitmekten çok daha pahalıdır. Mars’ın yerçekimi, kaplaması nedeniyle Dünya’nınkinden daha düşük olmasına rağmen, Mars’tan toplanan metalleri Mars yörüngesine fırlatıp Dünya’ya geri döndürmek maliyetli bir işlemdir. Mars’ta Mars roketleri için yakıt üretsek bile maliyetleri istediğimiz kadar düşüremeyeceğiz ve bu madenlere ihtiyacımız olduğu için asteroit çıkarmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak.

(Visited 11 times, 1 visits today)