Asteroit Madenciliği

Dünya’da yenilenebilir kaynaklar henüz verimli kullanılabilir durumda değiller. Hızla artan nüfus, talep ve ilerleme nedeniyle hızla kaynaklarımızı tüketiyoruz. Peki buna çözümümüz ne?

Dünya’da kaynak kalmayınca, Dünya dışındaki gezegenlerden, asteroitlerden kaynak elde edilebilir. Bu bir konsepttir, yapılabildiği kanıtlanmıştır ve daha önce yapılmıştır. Modern endüstrinin ana elementleri bakır, kalay, çinko, kurşun ve altın gibi rezervler gelişen ülkeler tarafından hızla tüketiliyor. 50-60 yıl içerisinde tükenmesi beklenen bu materyaller asteroitlerden çıkartılıp dünyaya gönderilebiliyor.

Bu yer kabuğundan çıkarılan elementler, dünyaya çarpan asteroit yağmurları ile gelmiş ve yer kabuğunun soğumasıyla oluşmuşlardır. Yani asteroitlerin bu materyalleri içerdiği kesindir. Ekonomik olarak verimli olması için bu konu üzerinde detaylı araştılmalar yapılmaktadır.
Planetary Resources şirketi 30 metre uzunluğundaki bir asteroitten elde edilecek platinin 25-50 milyar dolar değerinde olduğunu idda etse de, ekonomistler bu düşünceyi pek desteklemiyor. Nasıl olsa bu materyaller uzaydan getirilecek ve bu faktör değerlerini oldukça azaltıyor.

Asteroit üzerinde insan çalıştırmak şu anki teknolojiyle fazla riskli olduğu için uzaktan kontrol edilebilen robotlar ile yapılabileceği ön görülmektedir. Güneş sistemimizdeki çoğu gezegenin tamamı gazdan oluştuğu için, seçeneklerimiz az.

Asteroit Seçimi
Maden araştırması yapılacak asteroitin seçiminde göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör, yörünge hızıdır. Kazı yapmak için gönderilen uzay mekiğinin üstündeki yük geri dönebilecek miktarda olmalı, yakıt fiyatı materyallerden ucuz olmalıdır. Eğer bir asteroit yörüngede değilse bu asteroit mantıken kullanılamaz.

İnsan gerektiren uzay madenciliği için kullanılabilecek en mantıklı gezegen Mars’tır. Mars yaşanılabilir hale getirilebilir bir gezegendir. Büyük buz kütlelerinin olduğu, bu kütleler eritilerek atmosfer oluşturulabileceği öne sürülmektedir. Fazladan bir gezegen olması, atıklarımız için harika bir seçenek. Çözümü dünya dışında aramak en çılgınca şey olsa bile, imkanlı olması bilim adamlarına umut veriyor.

(Visited 46 times, 1 visits today)