Uzay madenciliği ya da diğer ismi ile asteroid madenciliği, son zamanlarda sıklıkla konuşulan bir konu. Bu konu bazılarına göre insanlığın geleceği için oldukça elzem bir kavram, başkalarına göre de sadece para israfı olacak bir bilim kurgu düşüncesidir. Peki bu asteroid madenciliği nasıl gerçekleştirilir?
Asteroid madenciliği, uzayda izlenip kaynakları incelenerek hakkında veri toplanan bir asteroidin bir uydu tarafından düzgün ve Dünya’ya yakın bir yörüngeye oturtulmasıyla başlar. Sonrasında madencilik için özelleştirilmiş bir uydu gelir ve asteroidin yüzeyini ısıtmaya başlar. Bu işlem için lazerler veya güneş ışınlarını tek bir noktaya yoğunlaştıracak aynalar kullanılabilir. Asteroidin yüzeyi ısıtılmalıdır çünkü donuk materyaller çok daha uğraşlı bir şekilde kazılır ve uzayın genel sıcaklığı çok soğuktur. Isıtma işlemi tamamlandıktan sonra uydunun kazıcı aletleri çalıştırılır ve asteroid kazılır. Bu işlemi, değerli materyallerin ayrıştırılması ve paketlenerek Dünya’ya gönderilmesi takip eder.
Asteroid madenciliği bir kesime göre mantıklı. Ama neden? Bunun en önemli sebeplerinden birisi dünyadaki madenlerin kısıtlı olmasıdır. Biz dünyada madencilik yapmaya devam ettikçe dünyadaki madenlerin sayısı da azalıp en sonunda tükeniş noktasına gelecektir. Sonunda ise dünyada madencilik kökünden sonlanacaktır. Uzayda ise neredeyse sınırsız miktarda maden vardır. Başka bir sebebi ise, biz insanlar dünyadan kömür ya da demir gibi madenleri çıkardıkça dünyaya çok büyük zararlar veriyoruz. Dünya, bu endüstriyel madencilik yüzünden çok fazla kirleniyor. Bu kirlenme uzun vadede hem insanlara, hem de hayvanlara çok büyük zararlar veriyor.
Başka bir kesime göre ise asteroid madenciliği saçmalıktan ibaret. Bunun genel sebeplerinden biri ise asteroid madenciliğinin çok pahalı bir işlem olması. O kadar pahalı ki bilim kurgu gibi, gerçekleştirilemez. Asteroid madenciliği sadece ekonomilere çok büyük yaralar açmakla kalmaz, üstüne kar oranı neredeyse sıfırdır. Dünya’da platin gibi bazı elementle çok nadir oldukları için bu kadar değerliler ve bu kadar pahalılar. Uzaydan bu e elementten bol miktarda getirirsek bu elementin ekonomik olarak bir değeri kalmaz. Bir de şöyle bir mesele var ki, şu anki zaman dilimine uzaydan yüklü miktarda maden getirmek yaklaşık o madenlerin fiyatı kadar para eder. Bu da bu işin kar oranını sıfıra düşürür.
Eğer bana soracak olursanız, asteroid madenciliği oldukça mantıklı bir fikir. Tabi ki de ilk başlarda oldukça karsız bir iş olacak. Zamanla uzaya gitmenin maliyeti de düştükçe asteroid madenciliğinin değeri artacak. Bu sebepten dolayı Dünya’ya çok fazla değerli madenler girecek ve bu madenlerin piyasa fiyatı düşecektir. Bana göre bu o kadar kötü bir şey değil. Her ne kadar ekonomi için sıkıntı çıkarsa da uzun vadede karlı. Herkesin kolaylıkla daha çok materyallere ulaşabilmesini sağlar. Tabi ki de başka sebepleri de dünyadaki kaynakların elinde sonunda tükenmesi ve endüstriyel olarak yapılan dünya madenciliğini çevreye uzun vadede çok fazla zararlar vermesidir.