Merhabalar, yemeklerle aram çok iyidir. Özellikle de et yemeklerine bayılırım. Annem harika yemekler yapar. Ama sadece Türk mutfağı değil, dünya mutfağı da ilgimi çekiyor. Araştırmamı sizlerle paylaşmak istedim.
Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişi aşçıdır. Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamamının taze olup olmadığını da kontrol eder.
Ateşin bulunması ile yemek pişirmenin başlangıcı kabul edilir. Zamanla da gelişip bugünkü haline gelir. Günümüzde adını sıkça duyduğumuz İtalyan Mutfağı (makarna ve pizza) Uzak Doğu Mutfağı (suşi, balık ve türevleri) Osmanlı Mutfağı (saray sarma, hünkar beğendi) zaman içinde gelişip değişime uğrasalar da hala ilk zamanlardaki tariflerini korurlar. Pastacı, dönerci, tabldot (sulu yemek) restoran, otel, soğukçu (zeytin yağlı , meze,salata v.b.) sıcakçı (et, pilav, çorba) bu meslek guruplarında çalışanlar da birer aşçıdır.
Bir kişi aşçı olabilmesi için mesleği bilen bir kişiden eğitim alması ya da ilgili okulların bölümlerinden mezun olması gerekir . Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyması bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş temiz, titiz, sorumlu bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip eli çabuk hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcı olanlar meslekleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
Unutulmamalıdır ki en temel aşçı aslında annelerimizdir. Bizlere hazırlamış olduğu yiyeceklerin vitaminlerini besin değerlerini günlük almamız gereken miktarı hesaplayıp yaptığı yemekleri yiyelim çünkü büyümemiz ve gelişmemiz için bizleri düşünüp iyi beslenmemizi sağlıyorlar.
Binlerce teşekkürler annem… Bu yazıyı sana armağan ediyorum.