Arkeolojik Değerler Sular Altında!


Arkeolojik değerlerin üzerine baraj yapılması karşı konulması gereken bir konudur. Hasankeyf ve Zeugma gibi birçok arkeolojik değerlerimiz ne yazık ki yeterli ilgiyi görmediği ve ya keşif edilip ünlenmediği için yok olup gidiyor. Herkesin bildiği Apollon Tapınağı, Aspendos Harabeleri, Efes Antik Kenti, Hierapolis Antik Kenti vb. yapılar bilinip ünlenmesinden dolayı bu yapıtların yerine bir baraj konması daha zor oluyor ancak daha az tanınmış Hasankeyf ve Zeugma gibi yapılar her gün yok olup gidiyor.

Bir tarihi yapıyı baraja çevirmek oranın tarihine ve kültürene karşı bir saygısızlık olarak algılanmalı çünkü oranın tarihi ve kültürünü yok saydığını gösterir. Bu yapıtların bir geçmişi olması demek kendi yaşadığın bölgenin tarihini kavramanda ve kendi yaşadığın bölgenin kültürüyle bağlanmanda yardımcı olur. Bu yapıların baraja dönüşmesi oranın milleti için hem de orda geçmişte yaşayan insanların hayatlarını, acılarını, sevinçlerini ve duygularını silmek anlamına gelir. Buna rağmen kültürel değeri olmayan bir barajın oraya yapılması tamamen bir saygısızlıktır. Barajların arkeolojik değerlere yapılması o millet için büyük bir kayıptır. Bu kültürel değerleri koruma altına alıp geliştirmek yerine onları tarihten silecek bir davranışta bulunmak ve sular altında bırakmak kültürel değerlerin önemsenmediğini gösterir. Bir barajın bir arkeolojik değeri olan bir yapı kadar anlamı olmaz. Kendi kültürümüz konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekirken biz ise onları yok ediyoruz. Barajların ülkeye ne kadar katkısı olsada o ülkenin bu zamana kadar gelişini işte O; üzerine barajlar yapılan, kaybolan, tanınmayan yapıtlar gösterir. Bu yapıtların ayrı anlamları ayrı hikayeleri olması ülkeninde geçmişinin bir parçasıdır. Barajlar ülkeye katkı sağlamada bulunurken bir arkeolojik değer o ülkeyi geliştirir, anlamlandırır ve eğitir buna rağmen sadece ülkeye katkı sağlaması için barajların yapılması, ülkenin milletini kendi kültürü hakkında körleştirir ve kendi kültürüyle olan bağını ve anlamlandırma şeklini değiştirir.

Bir insanın kendi kültürü ile kopması o kişinin kendi ülkesini tanımaması ve orayla kendini bağdaştıramaması anlamına gelir eğer biz bu kültürel değerlerin yerine barajlar yaparsak bunun hızlanmasına katkı sağladığımız için kendinizi körleştirmekte yardımcı oluruz. Bunların hepsinin gerçekleşmesi, ülkenin insanı ile bağı koptuğu anda ne bir barajın yapılması ne de  ülkeye başka katkı sağlayan bir yapıtın yapılması önemli olur çünkü bir ülke milletini kayıp etmişse o ülkenin bir anlamı kalmaz. Bu nedenle arkeolojik değerlerin üzerine baraj yapılmamalıdır. Barajların bize yardımcı olurken bu durumda bizim kültürel mirasımıza zarar vermesi kabul edilebilecek bir durum değildir.

(Visited 8 times, 1 visits today)