Arıların Yaşamı

Arılar ilginç ve değerli hayvanlardır. Yediğimiz o tatlı ve besleyici balı arılar yapar. İnsanların çoğu arılardan korksa da sofralarına gelen balın nasıl geldiğini bilmezler. İsterseniz soframıza gelen balın nasıl geldiğine değinelim.
Öncelikle bilmemiz gereken en önemli şeylerden bir tanesi arıların kendilerine bir kovan yapmalarıdır. Aynı zaman da bu kovanda bir tane kraliçe arı bulunmak zorundadır. Yapılan kovanda ballarını biriktirmek için altıgen şeklinde petekler yaparlar. Bu peteklerin her biri simetrik ve ölçüleri birbirine tam olarak eşittir. Bu petekler bal mumundan oluşmaktadır. Bir bal arısı kolonisi yıllık 15–75 kg polen tüketir. Ayrıca günlük yaşamlarını sürdürmek adına 1 kg bal üretmek için 8 kg bal tüketirler. Ayrıca günlük 200 gram suya ihtiyaç duyabilirler.
Arılar kraliçe, erkek ve işçi arılar olmak üzere üç grup halinde kovanda yaşarlar. Arılar kraliçe arı hariç, en az karıncalar kadar çalışkandırlar. Bal arıları korkmadıkları sürece iğnelerini içeride tutarlar. Korktuklarında ise önce antenlerinden bir uyarı alırlar ve saldırmak için harekete geçerler. Bal arıları soktuklarında iğneleri tırtıklı olduğu için, iğnesi soktuğu zaman içeride kalır ve ölürler. Çünkü, iğnesi organlarına bağlıdır. Ancak eşek arıları soktuğunda iğnesi düz olduğu için, organlarından ayrılmaz ve hayatta kalmaya devam ederler. Eşek ve bal arılarını birbirinden ayırmak için ise şunlara dikkat etmeliyiz.
Eşek arıları bal arılarından daha büyüktür.
Eşek arılarının kol ve bacakları turuncu renktedir.
Bal arıları eşek arılarına göre daha uzun mesafelere kadar gidebilirler.
Eşek arıları genellikle bal arılarına göre hızlı uçarlar.

Eşek Arısı                                                                 Bal Arısı

esek-arisibal-arisi

Arıların bitki ve meyvelerin oluşmasında çok önemli bir yeri vardır. Örneğin arılara ihtiyaç duymayan hemen hemen hiç bir bitki yoktur.  Bir araştırmaya göre dünyada gıda maddelerinin %90’ı, 82 çeşit bitkiden elde edilir ve bunların %77’si arılar tarafından döllenmeye muhtaçtır. Bazı bitkilerin polenleri arılar için zararlı olabilir. Ancak arılar bu bitkilere aç kaldıklarında mecburen gitmek zorunda kalabilirler. Ayrıca arılar kapalı alanlarda yaşayamazlar. Siz oraya çiçek veya bitki bile koysanız onlar çok hassas hayvanlar oldukları için, kapalı alanlarda duramazlar. Arılar günde en az 5 km yol gidebilirler.

Sonuç olarak, bal soframıza epey bir yol katettikten sonra gelir!

(Visited 642 times, 1 visits today)