Araba Markalarının ve Logolarının Gizli Anlamları

Günümüzde karşımıza birçok farklı araba markası ve modeli karşımıza çıkıyor. Bu blog yazımda bu araç markalarının ve logolarının gizli anlamlarından bahsedeceğim.

Mitsubishi: Otomobilleri ile ünlü Japon ağır sanayi şirketi Mitsubishi, adını şirketin de amblemi olan eski Japon savaşçıları samurayların ambleminden alır. Amblem, Mitsu(üç) ve bishi(elmas) kelimelerinin birleşmesiyle adlandırılır.

Mercedes-Benz: Avusturyalı tüccar Emil Jelinec, 1897 yılında yarış kazandığı araca kızının adı olan Mercedes’i koydu ve bunun şerefine şirketin kurucuları Gottlieb Daimler ve Karl Benz ürettikleri araçlara Mercedes adını vermeye devam ettiler.

Mazda: Şirket adını kanatlarını açmış beyaz bir kartal ile özdeşleştirilen Zerdüştlerin bilgelik tanrısı Ahura Mazda’dan alır.

Hyundai: Şirketin adı Korece’de “Çağdaş, modern” anlamına gelir.

SsangYong: Güney Koreli otomobil üreticisinin ismi, ‘ikiz ejder’ anlamına gelir.

Kia: Kore’nin 2. büyük ortomobil firması Kia’nın ismi, “Asya’dan doğan” anlamına geliyor.

Cadillac: 1902’de kurulan ABD’li marka, ismini Detroit şehrini kuran 16. yüzyılda yaşamış Fransız kaşif Antoine de la Mothe Cadillac’tan almıştır.

Subaru: Japon otomobil markası Subaru, adını Taurus takım yıldızının Japonca’daki isminden alır.

Pontiac: ABD’li ünlü marka ismini 1700’lü yıllarda yaşayan Kızılderili Şefi Pontiac Obwandiyag’dan almıştır.

Dacia: Romanya’nın en büyük otomobil firması Dacia, aynı zamanda Romanya’nın antik zamanlardaki ismidir.

Jeep: Askeri amaçla üretilen dünyadaki ilk arazi aracı Jeep’in adı, çizgi karakter Temel Reis’teki ‘Eugene the Jeep’ adlı bir hayvandan geldiği iddia edilir. Tüm markalardaki bu tarz araçlar Jeep (cip) diye anılmaya başlanmıştır.

Lexus: Latince’de kanun anlamına gelen isme sahip şirket, Toyota’nın lüks otomobil markasıdır.

Škoda: Çek otomobil firması adını kurucusu Emil von Škoda’dan alır. Dönemin en büyük silah üreticilerinden olan Škoda aynı zamanda Çekçe’de ‘hasarlı’ anlamına geliyor.

Volkswagen: Almanca “Halk arabası” anlamına gelir

Audi: Audi kelimesi Latince “Duydum, işittim” anlamına gelir.

Aston Martin: İngiliz spor otomobil üreticisi Aston Martin, adını kurucularından biri olan Lionel Martin’in ürettiği yarış otomobillerini Aston tepesinde denemesiyle alır.

SAAB: İsveçli firamın açılımı Svenska Aeroplan AktieBolage(İsveç Uçak Anonim Şirketi)’dir ve ilk olarak savunma sanayi şirketi olarak kurulmuştur.

Alfa Romeo: 1910’da A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (Lombardiya Otomobil Fabrikası Şirketi)) adıyla kurulan şirket, Nicola Romero’un ortak olmasıyla Alfa Romeo adını aldı.

FIAT: İtalyan otomobil firması FIAT’ın açılımı Fabbrica Italiana Automobili Torino(Torino İtalyan Otomobil Fabrikası)’dır.

Tesla: ABD’li elektrikli spor otomobil üreticisi adı için ünlü mucit Nicola Tesla’dan esinlenilmiştir.

Volvo: İsveçli otomobil firmasının isminin anlamı latince “dönüyor” anlamına gelir.

Infiniti: Nissan’ın ABD piyasası için kurduğu lüks otomobil markasıdır. Adı, İngilizce’deki uçsuz bucaksız anlamına gelen Infinity kelimesinden gelir.

Ford: İlk seri üretim otomobil olan Ford, adını Henry Ford’dan alır.

Porsche: Şirket, ünlü Volkswagen’in ‘Kaplumbağa’ modelini tasarlayan mühendis Ferdinand Porsche’nin oğlu Ferry Porsche tarafından kurulmuştur.

Şimdi gelelim bu araçların logolarındaki gizli anlamlara;

1. BMW

BMW’nin logosu, şirketin havacılık geçmişine bir saygı duruşu niteliğindedir. Şirket, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya için uçak motoru üretiyordu. Logo, hareket halindeki bir pervaneyi gösteriyor. Mavi kısım ise, gökyüzünün simgesi.

2.Renault

Logonun şekli saflık, dayanıklılık ve konfor ile ilişkilidir. Sarı renk ise enerji, eğlence ve iyimserliği temsil ediyor.

3. Mercedes-Benz

Logodaki üç köşeli yıldız; üretici şirketin hem kara hem deniz hem de havadaki hakimiyetini simgeliyor.

4. Porsche

Porsche’un logosu milliyetçi öğeler barındırır. Ortadaki siyah at, Stuttgart şehrinin armasından alıntıdır; ki firmanın genel merkezi de bu şehirdedir. Öte yandan geyik boynuzları ve siyah-kırmızı renkler ise eski bir Alman devleti olan Württemberg ve onun içinde bulunduğu Swabia bölgesine bir saygı duruşudur.

5. Audi

Audi’de bulunan iç içe geçmiş 4 halka, 1932 yılında Almanya’da birleşerek güç birlği oluşturan dört adet otomobil firmasını temsil eder. Auto Union adı verilen bu birlikte bulunan markalar şunlardı: Horch, Audi, DKW ve Wanderer.

6. Toyota

Şirketin logosunda üç adet elips şekli göze çarpar. İçteki elipslerden biri müşterinin kalbini, diğeri ise otomobilin kalbini simgeliyor. Ve bu ikisi birleşerek T harfini oluşturuyor.Bu iki elipsi çevreleyen dıştaki elips ise teknolojik gelişmeyi temsil ediyor.

7. Volkswagen
Volkswagen’in logosu şirketin baş harflerini simgeliyor.Volks Almanca’da halk demek. Wagen ise otomobil. Dolayısıyla şirketin adı halkın arabası anlamına gelmektedir. Bunun sebebi, şirketin 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretmek amaçlı kurulmuş olmasıdır.

8. Peugeot
Logodaki aslan figürünün tarihi 1847’ye kadar gider. Firma ilk kurulduğu yıllarda, bıçak, testere ve çelik malzemeler üretiyordu. Aslan figürü ise ürünlerin gücünü, esnekliğini ve hızını temsil ediyordu.

9. Citroen
Logoda bulunan iki adet ters V’yi andıran şeritler, firmanın kurucusu ünlü sanayici André Citroën’in ilk işinden esinlenerek oluşturulmuştur.

10. Opel
Logoda bulunan halkanın ortasındaki şimşek şekli, ünlü kamyon markası Opel Blitz’den esinlenilerek 1960’larda tasarlanmıştır. Blitz, Almanca’da yıldırım anlamına geliyor.

 

http://www.sabah.com.tr/galeri/otomobil/10-otomobil-logosu-ve-gizli-anlamlari-1415718560

https://onedio.com/haber/otomobil-markalari-amblemleri-ve-anlamlari-263158

http://www.haberturk.com/galeri/ekonomi/442481-otomobil-markalarinin-anlami/1/32

(Visited 1.965 times, 1 visits today)