Anne Beş Dakika Daha!

Uyku insan yaşamı için önemli bir faktördür. Maalesef gün içinde zaman yetmediğinden uyumak için geç saatlere kalabiliyoruz. Bu da bütün düzenimizi bozuyor. Özellikle de okul dönemlerinde. Peki temiz bir uyku çekmek için ve uykumuzdan verim almamız için ne yapmamız gerekir?

Uyku, dış etkenlere karşı bilincin tamamen veya bir bölümünün yitirildiği, tepki gücünün zayıfladığı her türlü aktivitenin büyük ölçüde azaldığı doğal dinlenme durumudur. Uykunun birçok faydası vardır ki bunlar saymakla bitmez. Uyku, konsantrasyon ve üretkenliği arttırır. Hepimiz uykumuzu iyi aldığımız bir günün daha verimli geçtiğini biliyoruz. Bunun yanında uyku atletik performansı ve bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Eğer sürekli soğuk algınlığına yakalanmaktan rahatsızsanız günde 8 saat uyuduğunuzdan emin olun. Uyku vücut için yenilenme, tamir, bakım ve onarım sürecidir. Eğer uykumuz düzeni olmazsa bu yenilemeden yeterli olarak faydalanamıyoruz. Faydalanamadığımız gibi uykusuzluğun vücudumuza zararı da oluyor. Uyku, stresi kontrol altına almamızı da sağlar. Uykusuz kalan insanlar her zaman daha stresli ve agresiftir. Bu yüzden iyi uyku stresi önlemede çok önemli.

Rahat uyuyabilmek için yapmamız gereken bazı yöntemler vardır. Mesela bitki çayı içmek insanı gevşetir ve rahat uyumasını sağlar. Papatya çayı bu konuda çok etkilidir. Uyuduğunuz ortamın sessiz, karanlık ve sıcaklığının uygun olmasına dikkat edilmelidir. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saate kalkmak biyolojik saatinizi ayarlamanız için gereklidir. Gece rahat uyumak için gün içinde uyumayın ve uyumadan önce televizyon izlemeyin. Bunların yanında kahve, çay gibi kafein içeren maddeleri en az 8 saat öncesinde kesmeniz gerekiyor. Alkol ve nikotin tüketimini sınırlayın. Eğer uykuya dalmakta sıkıntı yaşıyorsanız kitap okumak en iyi çözüm. Yoga, germe egzersizleri ve meditasyon da etkili yöntemlerdendir. Zihninizi ve vücudunuzu gevşettiği için uykuya dalmada kolaylık sağlar. Uyumadan önce yenen yiyecekler rahatsızlık verdiği için uykuya dalımı zorlaştırır. Bu yüzden akşam yemeklerini erken yemeliyiz. Yiyecek olarak ise yoğurt, süt, bal gibi yiyecekler içerdikleri bileşenler sayesinde uykuyu tetikler. Size uygun yatağı seçmek de çok önemli tabii. Eğer bu yöntemler işe yaramıyor ise doktora başvurmakta fayda var.

Peki, öğrenciler olarak 8 saat civarında kaliteli bir uykuyu nasıl çekebiliriz? Ödevler, sınavlar, spor ve kendimize ayırdığımız vakitler de toplanınca geç saatlere kalıyoruz. Bunu engellemek için takvimimizi biraz daraltmak gerekiyor. Mesela okula servisle veya arabayla giderken o vakti kitap okuyarak, müzik dinleyerek, sosyal medyada takılarak veya uyuyarak değerlendirebiliriz. Akşamları sosyal medyada geçirdiğimiz vakti azaltmak takvimde büyük boşluk açacaktır ve bu boşluğu ödevleri yetiştirmekle, kendi isteklerimiz doğrultusunda vakit geçirmekle doldurabiliriz. Bir program oluşturup ona uymaya çalışırsanız da zamanın yeteceğini göreceksiniz.

Sağlıklı, mutlu ve verimli bir yaşam için uyku düzenimize dikkat etmeli ve yeteri kadar uyuduğumuzdan emin olmalıyız. Unutmayın aslında uyku yeniden doğuştur.

(Visited 70 times, 1 visits today)