Anlamsızlıktan Oluşan Sanat

Son zamanlarda radyoda ve bazı mağazalarda hoparlörden çalınan şarkılara dikkat ediyorsanız fark etmişsinizdir ki önceki yıllarda popüler olan şarkılar ile bazı yeni şarkılar arasında çok belirgin bir fark var. Şu anda popüler olan bazı şarkıları sözlerini anlayarak dinlemeye çalıştığınızda sözlere anlam veremiyor, şarkının konusunu bile anlayamıyorsunuz. İşte bu şarkılar yeni ortaya çıkan bir akımın, anlamsız sözlerle şarkı oluşturma akımının, eseridir.

Bu akıma uyarak bu tür şarkılar oluşturan müzisyenlerin şarkının melodisine ve ritmine verdiği önem, şarkının sözlerinin anlamlılığına ve konusuna verdiği önem ile kıyaslandığında bu tür şarkıların nasıl oluştuğu da anlaşılıyor. Bir şarkının sadece melodisini ve akıcılığını, yani söylenmesinin ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu, önemseyen büyük bir hayran kitlesi olduğunda da bu akıma uyan müzisyenler, elde ettikleri ün ve parayı görüyor ve anlamsız şarkılar yapmaya devam ediyor.

 

Peki insanlar, çoğunlukla gençler, neden bu tür şarkılara ilgi duyuyor? Genellikle gerçekten yetenekli bir müzisyen tarafından ortaya çıkarılan bu tür şarkıların melodileri ve ritimleri hoş ve akılda kalıcı oluyor. Böyle bir melodinin yanında da şarkı sözleri arka planda kalıyor ve umursanmıyor. Yaptıkları şarkıların bu kadar çok dinlendiğini ve ünlendiğini gören bu sanatçılar da bu tür şarkılar yapmaya devam ediyor. Zamanla şarkıların kalitesi melodi bakımından da düşse de artık bu müzisyenin ismi büyük bir kitle tarafından duyulmuş oluyor ve bir şarkı sadece şarkıyı yazan sanatçının isminden dolayı popüler oluyor. Gençlerin bu tür şarkılara ilgi duymasının asıl nedenlerinden biri de daha eski ve alışıldık yöntemlerle yazılmış şarkıları dinlememeleri de olabilir.  Çoğu radyo istasyonunda çalan şarkıların ve popüler şarkıların bu akımdan oluşmuş şarkılar olduğunu düşünürsek, gençlerin daha özenle yazılmış şarkıları dinlemeden bu akımdan oluşan şarkıların etkisi ile anlamlı sözlerle yazılan ve bir konu üzerinde duran şarkıların etkisinin farkını anlamalarını bekleyemeyiz.

Her ne kadar sözleri anlamsız, konusuz şarkılar; diğer şarkılara göre çok saçma ve etkisiz görünse de bu eserlere “sanat değil” diyemeyiz. Sonuçta sanat denilen şey öznel ve değişkendir. Bir şarkının melodisi de, rastgele sözlerle doldurulmuş olmasına rağmen, tek başına bir

sanat eseri olabilir. Nasıl olsa, bir melodi üretmek için zaman harcayan ve emek veren müzisyenlerin yaptıklarının gereksiz olmadığını hepimiz kabul ederiz.

Sonuç olarak, anlamsız sözlerle şarkı oluşturma akımından türeyen şarkılar çoğu insana saçma ve gereksiz gibi görünse de bazı insanlar, çoğunlukla gençler, tarafından ilgi görüyor. Bir kitlenin beğendiği ve eğlenmesini sağlayan eserlere de tamamen gereksiz diyemeyiz. Bu şarkıların yazılma aşamasında da harcanan emeği de görmezden gelemeyiz. Sanat öznel ve değişken olmakla birlikte, bir yaratıcılığın ifadesidir. Her ne kadar bir şarkının sözlerinin ve konusunun da melodisi kadar önemli olduğunu düşünsek de bir melodi de kendi başına bir sanat eseri sayılabilir.

(Visited 119 times, 1 visits today)