Anlamsız Sözler Senfonisi

Günümüzde, eski jenerasyonların asla anlam veremediği, hatta yalnızca onlar değil yeni nesillerin bile sık sık sorguladığı değişik akımlar sonucu, ortaya “sanat” adı altında, tek bir cümlesinde dahi anlam olmayan şarkılar çıkmış durumda. Bu şarkılar ise oldukça popüler ve her geçen gün bunları dinleyen kitle büyüyor. Peki, bu şarkılar gerçekten birer sanat eseri olduğu için mi bu kadar ilgi görüyor?

 

Yüzyıllardır sanat adı altında insanlık ile paylaşılan her bir eser, içerisinde anlam, derinlik, hikaye, duygu ve fikir barındırır. Yani sanatı bu kadar basit bir düzeye indirgeyen bu akımlar, aslında sanat tarihine karşı büyük bir hakarettir de diyebiliriz. Sanatın tanımı da tüm bu şarkıların birer sanat eseri olmadığını kanıtlar niteliktedir: Sanat, bir duygunun, tasarımın dışavurumunda kullanılan yöntemlerin tamamı ve bu yöntemlerle ortaya konulan üstün yaratıcılıktır. Bahsi geçen bu şarkıların neredeyse hiçbirinde bu duyguları ya da yaratıcılığı göremiyoruz. 

 

Bu tarz şarkıların piyasaya sürülmesindeki temel neden, herkesin kendini sanatçı olabileceği yönünde kandırması. Evet, belki her insanın içinde gerçekten sanatçı olabilecek yaratıcılık ve zeka var ancak sonuca kısa yoldan ulaşıp bir an önce ün ve para sahibi olmak isteyenler böyle güzel bir alanı uçuruma sürüklemekten başka hiçbir işe yaramıyorlar. Günümüzde eğlence anlayışı da yavaş yavaş bu türde şarkılara dönmeye başlayınca, kendini sanatçı sananlara istediklerini vermiş oluyoruz. Onlar para ve ün sahibi, biz ise sanat diye kulaklarımıza sunulan anlamsız sözler senfonisiyle baş başa kalıyoruz. 

 

Her şeyden öte, tüm bunların doğurabileceği sonuçlar da içler acısı. Günden güne gerileyen sanat anlayışı ve yaratıcılık sayesinde gelecek nesillere sanat olarak sunacağımız şey gerçek sanatın çok dışında bir alan olacak ve bu durum muhtemelen kimsenin umrunda olmayacak. Çünkü bunlar, bizlere zamanla alıştırılmış ve o zaman sanat diye bildiğimiz şey çoktan bu müzikler olmuş olacak. Umalım da bu anlamsız sözler zamanında popüler olan çoğu şey gibi hepimizin hayatlarından çıkar. 

 

Aslına bakarsak bu şarkıların sahipleri de fırsat kollayan insanlar oluyorlar. Hali hazırda sosyal medya gibi çok güzel kullanılabilecek bir araç var ve bundan faydalanarak gençlerin ilgisini çeken, o dönem popüler olan şeye yönelik ya da o şeye benzer türde eserler konuyor ortaya. Sonuç olarak da meraklı genç nesil bu anlamsız sözleri ün sahibi yapıyor. Bahane ne olursa olsun bu eser sahipleri insanlar tarafından daha da tanınmaya başlıyorlar ve en başında istedikleri ün ve paraya kısa yoldan ulaşabiliyorlar. 

 

Özetlemek gerekirse, hayır, bu şarkılar bir sanat eseri değildir ve bir sanat eseri olarak değerlendirilmemelidir. Sanat hiçbir zaman para ve ün uğruna ortaya konamaz. Sanat yaratıcı olmalıdır, duygulara hitap etmelidir, yeni düşünceler uyandırmalıdır. Şimdiki ve gelecek nesillere gerçek sanatı yaşatabilmek için bu anlamsız sözlere fırsat tanımamalıyız. 

 

(Visited 59 times, 1 visits today)