Anlamı Var

Aslında her günün bir anlamı var. Yani geçtiğimiz günler boşa geçmiyor diyebiliriz. Her günün ya günümüzden ya da geçmişten kalan bir anlamı var ama bir çoğumuz bundan haberdar değiliz. Bu günlere genelde farkındalık yaratmak için çeşitli aktiviteler veya hatırlatmalar konulmuştur. Yani 365 günün 365’inin de farklı bir anlamı var. Hepsinden bahsedemem ama bugün size Aralık ayında neler olduğundan bahsedeceğim.

2020 yılı Aralık ayı için bir sürü özel gün ve bu günlerle hayalini kurduğum aktiviteler var. Öncelikle 1 Aralık. 1 Aralık bütün dünyada AIDS günü olarak biliniyor. Bu günde AIDS hastası insanlar için aktiviteler düzenleniyor ve AIDS hastaları için farkındalık yaratmak için kullanılan bir gün. 2-9 Aralık haftası Mevlana Haftası olarak biliniyor. Bu özel haftada özel organizasyonlar yapılmaktadır. Mistik Müzik Festivali, konferanslar, semazen gösterileri ve buna benzer şeylerle Mevlana değeri yaşatılıyor. Devam edince sırada 3 Aralık var. 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü bir farkındalık günü olduğu için çeşitli aktiviteler yapılır. 5 Aralık hepimiz için özellikle kadınlar ve kız çocukları için önemli bir gün olan Kadın hakları günüdür. Kadın hakları günün 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınların Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaya devam ediyor. Sırada 3-9 Aralık Haftası Vakıf Haftası olarak bilinir. Bu hafta insanlardaki yardım duygusunu geliştirmek ve dayanışmanın gücünü arttırmak için 1985 yılından beri kutlanan bir haftadır. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü olarak bilinmektedir. Bu günde o zorlu görevde bile yerin kaç kat altından çıkan insanlar için güzel sözler yazılır ve paylaşılır. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü olarak bilinir. İnsan hakları evrensel beyannamesinin kabul edildiği gün olarak kutlanan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildiği gün itibariyle davetler düzenleyip kutlanılıyor. Sırada 12-18 Aralık haftası var bu hafta Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası olarak anılır. Bu hafta genelde okullarda kutlanılır ve öğrenciler tarafından şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır. 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü olarak bilinir. Bu gün ilk kez 1844 yılında İngiltere’de kurulmuştur. Tarihimizde ise ilk kooperatif 1863 yılında “Memleket Sandığı” adı ile kurulmuştur. Son olarak 27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi kutlanır ve genel olarak öğrencilerimiz tarafından çeşitli aktiviteler yapılır.

Bu belirttiğim günler veya haftalar bizim için hatta bütün dünya için çok önemli günler gerek tarihimizle ilgili olsun gerek hastalıklarla veya insanların haklarını savunmak için bu günlerin önemini ve değerini bilmemiz gerekiyor. Benim bahsettiklerim sadece Aralık. Bütün Dünya bu günler için farkındalık kazanıp bir şeyleri harekete geçirirse dünya herkes için daha bilgi dolu olabilir.

 

 

 

(Visited 29 times, 1 visits today)