Animeler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Herkese merhaba, size bu blog yazımda anime hakkında doğru bilinen yanlışları yazacağım…

Öncelikle anime hakkında genel bir bilgi vermek yerinde olacaktır. Anime, Japon çizim teknikleriyle çizilmiş sanat eseridir. Bu sanatta kendine özgü çizim teknikleri bulunmaktadır. Bir çeşit çizgi filmdir. Animeler, genelde Mangaların televizyona ya da sinemaya uyarlanması olarak görülebilir. Fakat Manga çizimleri Anime’ye göre daha abartılı olur. Anime çizimlerinin kendine has özellikleri vardır. Mesela, Animeler’de insan gözleri genelde büyük çizilir. Animelerin konusu her şey olabilir, her türü mevcuttur. Bu yüzden çok küçük çocuklar için eğitim ve komedi türü içeren animeler olduğu gibi tamamen yetişkinlere yönelik, felsefe, psikoloji, savaş, şiddet, cinsellik gibi konuların işlendiği film kalitesinde senaryoları olan animeler de vardır.

Ama ne yazık ki insanlar genel olarak yetişkin biri anime izlediğinde tepkisi ”Anime mi? Bu yaşta çizgi film mi izliyorsun?” olabiliyor. Bu her ne kadar sinirlendiğim bir konu olsa da bende Anime’ye başlamadan önce bilinçsiz bir şekilde ön yargıyla yaklaşmıştım ama ön yargımı kırıp denemiştim ve iyi ki de denemişim.

Anime izleyenlerin sordukları bir diğer soru da insanların neden bu kadar büyük göz ve uzun bacaklara sahip olduğudur. Bu durumu Japonların kısa boylu ve çekik gözlü olmalarının yarattığı bir komplekse bağlayarak açıklayanlar var, fakat bu yorum çizimlerin kökeninde batılı örnekler olduğunun bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Bana göre, bu büyük gözler ve uzun bacaklar abartıldığı gibi karakterler üzerinde abartılı görünmüyor.

Animelerin bir diğer ortak noktası, karakterlerin yüz ifadeleridir.
Öncelikle bu ifadelerin normal hayatta verilen tepkilerden daha abartılmış olduğunu kabul edebiliriz. Fakat bence bu yüz ifadeleri en gergin sahneleri dahi bir anda yumuşatabiliyor ve çokça anime izleyen insanların bu hareketleri benimsemesini sağlıyor.

Peki sevdiğimiz animeler aslında nasıl çiziliyor?
Manga, bir Anime serisinin çizim halinde olmasına denir. Tamamen Animeden bağımsız olabilir. Amerikan çizgi romanlarından farkı sol taraftaki kareden başlamak yerine, sağ taraftaki kareden başlayarak okumaktadır. Mangalardan esinlenerek yapılan animeler de vardır. Manga çizen kişilere Mangaka denir.

Otaku Nedir ?
Fanatik, bağımlı anlamına gelir. Anime Otaku halinde kullanımı ise hayatını animeye adamış kişi veya anime hayranı olarak tanımlanır. Argo bir kelime olarak da bilinir.

Cosplay Nedir ?
Bir anime karakterini baz alarak onun gibi giyinmek, onun saç, makyaj modelini yapmak; bunun için lens, peruk ve kostüm kullanmak anlamına gelir. Bunu yapan kişilere Cosplayer adı verilir. Bu işin oldukça masraflı ve zor olacağını düşünsek de inanılmaz keyifli olacağını düşünüyorum .

Fan art Nedir ?

Fan art, anime severlerin el veya bilgisayar yolu ile çizdikleri resimlere denir. Amaç sevdikleri karakterleri çizebilmektir. En yaygın kullanım biçimi el ile çizim yöntemidir. Ancak bilgisayarlı çizim yöntemi de oldukça fazla kullanılır. Amatör sanatçılar tarafından yapılırlar. Genellikle beğendikleri karakterleri çizerler ve bu çizimler topluluğuna da fan art denir. Bu kişiler, kimi zaman bir karakteri, kimi zaman bir mekanı, kimi zaman ise beğendikleri bir sahneyi çizerler.

Evet bir blog yazımında sonuna geldik; yazımı okuduğunuz için size çok teşekkür ederim …

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anime

https://onedio.com/haber/anime-hakkinda-bilmemiz-gerekenler-301338

 

(Visited 652 times, 1 visits today)