Alışkanlıktan Öteye

Saat değişikliği uygulaması, yıl içinde güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu uygulamadan istenilen başarı elde edildikten sonra içinde Türkiye’nin de olduğu birçok ülke de bu uygulama kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de yaz saati uygulamasından dolayı saatler yazın ileri kışın ise bir saat geri alınmaktadır. Kış saati uygulaması ise sabahları erken kalkanların karanlıkta kalmaması, okullara ve işe gidildiğinde havanın aydınlık olmasını hedefleyen bir uygulamadır. Bunun sonucunda kışın akşamları hava daha erken saatte kararır ve eve dönüşler ise karanlık saatlerde gerçekleşir. Türkiye’de artık kış saati uygulaması kullanılmamaktadır.

Bu saat değişikliği uygulamasının hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Öncelikle olumlu yönlerini ele alalım. İlk olarak uzmanlar tarafından ilkbaharda başlayıp sonbaharın ortasına kadar devam eden 7 aylık yaz saati uygulaması birçok etkene bağlı olmakla beraber yaklaşık 800 milyon- 1 milyar kilovat saat arası elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Uzmanların açıklamalarına göre bu tasarruf orta ölçekli bir hidroelektrik santralinin yıllık tüketimine denk geliyor. Yani anlayacağınız üzere bu uygulamanın elektrik tasarrufu bakımından çok büyük bir etkisi vardır. Ve bu elektrik tasarrufu yapılırken doğaya da önemli bir yarar sağlar.

Bu uygulama sayesinde aynı zamanda gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesiyle satış, spor, iş saatlerine bağlı olan çeşitli etkinlikler de olumlu bir yönde etkilenir. Uygulamanın başka bir yararı ise öğrencilerin sabahleyin gün ağarmadan okul için yola çıkma sorununu da çözmesidir.

Her ne kadar bu uygulamanın olumlu yönleri olsa da olumsuz yönleri de vardır. Kısa süreli zaman farklarının yaratığı bazı rahatsızlıklar vardır. Örneğin bu uygulamadan dolayı uykusuzluk problemleri daha da artış gösterebilir. Çünkü saat farkından dolayı vücuttaki dengenin bozulmasına sebep olur. Uyku düzeni bozulan bir vücutta bunu bir stres olarak algılar ve psikolojik sorunların olmasına sebep olur. Aynı zamanda saat farkından dolayı oluşan bu uykusuzluk sorunları beraberinde dikkatsizliği de getirdiği için özellikle trafik kazalarının oluşmasına neden olur.

Kısacası bu uygulamanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Ancak bu uygulama bilim adamları tarafından olumlu gibi düşünülse de toplum içinde olumsuz yönleri daha çok ön plana çıkar. Çünkü insanlar bu uygulamaya biraz ön yargılı yaklaşmaktadır. Alışkın olmadıkları için onlara garip gelir. Halbuki bazen alışkın olduğumuz şeyleri bir yana bırakıp yeni şeyler denemeliyiz. Saat değişikliği uygulamasının da büyük bir değişiklik olduğunu düşünmek yerine doğaya, çevreye ve topluma ne kadar verimli bir yol olduğunu düşünmeliyiz.

(Visited 28 times, 1 visits today)