Alfabenin Değişmesi Gerekli Mi ?

Türkiye  şuan Latin alfabesi kullanıyor, 1928’de Atatürk harf devrimini yaptı. O zamandan bu zamana, Türkiye deki okuma yazma oranın yükselmesi, Osmanlıca olarak adlandırılan dildeki yazılış biçiminden daha modern bir yazı biçimine evrilmesi vb. güzel etkileri oldu toplum açısından.

Latin alfabesi haricinde, başka bir alfabeye geçiş yapsaydı, dilde gene büyük değişiklikler olsaydı ama bu büyük değişiklikler Latin alfabesi yerine günümüzde yapılsaydı, Latin alfabesi diye bir alfabe olmasaydı, Latin alfabesinden memnun olan insanlar tarafından yoğun Tepki görebilirdi, çünkü bir milletin alfabesini değiştirmek, gramer kurallarına kadar değiştirmek  kolay değil. Hali hazırda var Olan bir MEB müfredatını, MEB kitaplarını, insanların iletişim biçimini değiştirecektir. Herkes bu yazı biçimini öğrenemeyebilir, 1. Sınıf konusunu ilkokul konusunu zorunda olmasa bile, zorundaymış gibi öğrenmek zorunda olmasa bile öğrenmeliymiş gibi öğrenecek 50,25,35,60 yaşlarındaki  insanlar, 1. sınıf olmasa bile ,5,6,7,8,9,10,11,12. sınıflarda onu öğrenecek ve bu insanlar için bir vakit kaybı olacak, çünkü bu insanlar 1.sınıfta o kadar alfabeyi öğrendi, cümle kurabilmeyi öğrendi, grameri öğrendi. Ama bu değişiklikler eskiden yapılsaydı, cumhuriyet döneminde yapılsaydı, insanların bu dili öğrenmesi şimdiye nazaran çok ama çok daha zor olacaktı çünkü iletişim azdı, internet yoktu, okul harici öğrenebilecek kaynak yoktu. Yalnızca İnsanlara sorarak öğrenilebilirdi. Şimdiki insanlar, bunların yanında farklı öğrenme kaynaklarına; Kurslara, kitaplara, internete, internetteki içeriklere, internetteki çocuklar için  daha doğrusu, küçük çocuklar için yapılan şarkılardan öğrenebilirler  alfabeyi öğrenmek, daha kolay. Alfabenin değişmesinin olumlu bir yönü olduğunu düşünmüyorum, sorunlara çözüm bulmak için yapılan yenilikler farklı, gereksiz  yapılan yenilikler  farklıdır. sorunlara çözüm bulmak için yapılan yeniliklere karşı değilim, çünkü bütün kurallar sorunlara çözüm bulmak için tasarlanmıştır. Tasarlayan insanlar bu sorunları gördüğü veya mağduru olduğu için tasarlanmıştır, sadece kurallar için geçerli değil, başka sektörler için de eğitim, sağlık vb. konular için de geçerlidir. Gerek varsa değiştirilir, insanların alfabe ile bir sorunları yoksa, alfabeyi okuyabiliyorlarsa, iletişimde zorluklar yaşamıyorlarsa, alfabenin değişmesinin gereği yoktur, Atatürk Arap alfabesini niye değiştirdi çünkü, halk bu alfabeyi anlamakta zorluk çekiyordu, Latin alfabesini getirdi ki, batılı ülkeler ile daha iyi ilişkiler kurmak kolay olsun, modern olsun , insanlar öğrensin diye değiştirdi, eğer Latin alfabesi değişirse, yeni neslin İngilizce öğrenirken, Latin alfabesini öğrenmesi, anlaması zorlaşacaktır, çünkü  Latin alfabesini bilmeyen insanlar, ayrıca Latin alfabesini de öğrenecekler İngilizce için, ama Latin harflerini kullandığımız zaman buna gerek olmayacaktır.

Özetle Latin harflerini değiştirmeye gerek olmadığı gibi olumsuz tarafları fazla iken, olumlu tarafı neredeyse hiç yoktur. Latin harflerini kullanmamız, diğer ülkelerin harflerini kullanmaktan daha iyi olduğunu, daha avantajlı olduğunu söylememe gerek yoktur.

Beni dinlediğiniz için teşekkürler.

 

 

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)