Eğer alfabe değişimi olan bir dönemde öğrenci olsaydım size olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgili bir yazı yazacağım. Olumlu yönler olarak aslında Türkçe sınavlarında hatalar, yanlışlar, doğrular değişir ve belki yüz bile alınabilir.
Olumsuz yönler olarak ki bundan çok fazla var: İlk olarak bu bütün ülkenin konuşmasını değiştirir ve iletişimi zorlaştırır. Yıllarca Türkçe öğreten ve öğrenmeye çalışan kişiler, yeni harfler ve yeni sözcükler nedeniyle sıkıntılar çeker. Dergiler, yazılar vb. şeyleri okuyan kişiler okumakta zorlanır ve bazı yeni harfleri yanlış algılayabilir. Yeni harf demek, yeni sözcük demek ve bu yeni alfabeyi ezberlemek, öğrenmek daha zor olur.
Eskiden basılmış gazeteler, belki yeni gelen harflerle değişen sözcükleri eski alfabe ile yazdıkları için geri toplatılır. Ülkemize gelen turistler ve göçmenler, dilimizi anlamakta daha da zorlanır ve bazı şeyleri yanlış anlayabilirler.
Aslında, eğer yeni gelen harfler “Lira” gibi sözcüklere eklenirse bu yeni Türk Lirası basmayı gerektirir ve altı sıfırın atıldığı dönemde olduğu gibi, paramız değişir. Bu, yeni para basmak anlamına gelir ve ekonomiyi kötü etkiler, krizlere yol açar. Bu durum, markalar için de geçerlidir. Eski ürünlerini toplatıp yeni ürünler üretmek zorunda kalırlar. Bu, hem bugüne kadar yaptıkları ürünleri toplatmayı hem de tüketiciye o ürünlerin parasını geri ödemeyi gerektirir. Eğer bunu yapamazlarsa bugüne kadar ürettikleri kadar ürün yeniden üretmek zorunda kalırlar ve bu çok zordur.