Alfabe Değişiminin Etkileri

Zaman içinde, dilde yaşanan gelişmeler, değişim gerektirir. Bu değişim kimi zaman dil bilgisinde kimi zaman alfabede olabilir. Dilbilgisinde yaşanan değişime adapte olmak her zaman kolay olmasa da alfabeye kıyasla elbette daha kolaydır. Dil bilgisi, her ne kadar önemli olsa da, ülkenin ezici çoğunluğu dil bilgisindeki gelişmelerle ilgilenmez, dili yanlış kullanması onu ciddi bir şekilde etkilemez. Her ne kadar dilbilgisinde işler böyle olsa da alfabe ülke genelini, özellikle dili yeni öğrenenleri çok etkiler. Bu etki genelde olumsuzdur. Bu etki dili öğrenen kişinin ne kadar uzun süredir hangi seviyede öğrendiğine göre de değişir. Aynı şekilde, alfabenin değişiminden neyi kastettiğimiz de önemlidir. Ayrıca, alfabe değiştikten sonra o anki alfabeyle yazılan dili öğrenmek için olan her türlü kaynak geçersiz sayılacaktır.

Farklı bir alfabeye sahip olan bir dili öğrenmeye başlayan kişi, bu işe alfabeyi öğrenerek başlar. Alfabeyi yeni öğrenmekte olan bir öğrenci, henüz alfabeyi öğrenmediği için o ana kadar çalıştığı alfabe yerine bambaşka bir alfabeye bile çalışmak, onu pek etkilemez. Her ne kadar obsesif biri de olsa dili öğrenmeye yeni başladığı için bu konu motivasyonunu da aşırı etkilemez. Lakin, alfabeyi henüz yeni öğrenmiş ve kavramış biri için alfabe değişimi kabus gibidir. Kişi, dili yeni öğrendiği için alfabe değişimine hemen adapte olamaz, henüz kelimelerdeki sesleri öğrenmekte sorun yaşarken baştan aynı kelimenin başka yazılımındaki seslerle tekrar eşleştirmeye çalışırken çok çaba harcaması gerekir. Yüksek ihtimalle bu durum öğrenen bireyin motivasyonunu fazlasıyla etkiler. Eğer ki bu değişim aşırıysa ve kişinin hiç aşina olmadığı bir dile geçildiyse kişi alfabesi değişen dilden vazgeçip başka bir dile yönelebilir. Ama minik harf eklenmesi/çıkarılması gibi bir şeyden bahsediyor isek bu kişiyi vazgeçirecek kadar etkilemez. Okuma yazmayı ilk defa öğrenmiş olan, o dil konuşulan ülkelerin 2. sınıf öğrencileri de bu durumdan etkilenir. Henüz küçük yaşlardaki birey, okuma yazmayı yeni öğrenmiş iken bambaşka bi alfabeyi reddedebilir. Reddetse de etmese de bu durum onlar için çok zorludur. Birçok öğrenci, oyun oynamak yerine bir şeyler yapma zorunluluğundan hoşlanmaz. Böyle bir değişimde onlar için bir bahane olacaktır ama daha önce de belirttiğim gibi minik bir değişim onlar için alfabeyi öğrenmeye devam etmek gibi olacaktır. 

Dili öğrenirken birçok kişi okuma kitaplarından yararlanır ve okuma kitapları da alfabenin değişiminden elbette etkilenir. Alfabenin değişimiyle piyasada geçerli olan basit seviye okuma kitaplarının sayısı elbette azalacaktır. Bu durum, alfabe değiştikten sonraki yakın zamanda öğrenen öğrencileri etkiler. Önceki alfabeyi bilen, okuma kitaplarını genel kültür, araştırma vb. amaçlarla kullanan bir birey elbette bundan pek etkilenmez.

 

Başka bir bakış açısından, eğer ki bir değişim gerekliyse bu değişimin mutlaka bir zaman yapılması gerekilir. Yani mutlaka birileri bu durumdan etkilenecektir. Tabii ki bu değişimden önce bir süre kaynaklara yeni ürünler yazabilmeleri için zaman tanınabilir. Ayrıca, bu değişim o ülkenin yeni eğitim-öğretim yılından önce olmalıdır. Yılın ortasında değiştirmek, fazlasıyla kaosa yol açar.

Kısacası, alfabenin değişmesi öğrencileri olumlu ve olumsuz olarak etkileyebilir. Lakin, alfabenin değişimi söz konusuysa bu elbet gereksiz bir durum olmamalı, sonuçta bir dilin alfabesinden bahsediliyor. Olumsuz yönler, öncesinde alınan önlemlerle minimum indirilebilir. Mesela, değişimden 7-8 ay önce bir değişime gidileceği duyurulabilir. Küçük öğrencilerden de hemen yeni alfabeye adapte olması beklenmemeli, onlara da zaman tanınmalıdır.

(Visited 5 times, 1 visits today)