Türkçe’den yeni Latin harflerine geçiş, 1 Kasım 1928’de yapıldı. Bunun nedenlerinden biri ise Arap harflerinin Türkçe’ye uygun olmamasıydı. Arap alfabesi Türkçe’deki sesli harflerin seslerini ifade etmeye yetmeyen bir yapıya sahiptir ki bu Arap alfabesini Türkçenin yapısına uygunsuz hale getirmektedir. Bu geçişin diğer bir nedeni ise Latin alfabesine geçişin Batı ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeyi amaçlamasıydı. Alfabe değişikliği, sadece bir eğitim reformu değildi, aynı zamanda çağdaşlaşma yolundaki en önemli adımlarından biriydi.
Alfabe değişim döneminde öğrenci olarak yaşamak bence çok ilginç olurdu. Bir yandan önemli bir sürecin parçası olurken diğer yandan öğrenme sürecinde değişikliklerle karşı karşıya kalırdım. Bu süreç eğitimde zorluklara yol açarken aynı zamanda gelişme ve modernleşme fırsatı da sunuyordu.
Yeni alfabe olan Latin alfabesiyle okuma yazma öğrenmek, Arap alfabesiyle okuma yazma öğrenmekten çok daha kolay olacaktı. Eski alfabe yerine Latin alfabesinin kullanılmasının amaçlarından biri ülkenin okuryazarlık oranlarını arttırılmak istenmesiydi ve ayrıca Latin alfabesiyle Türkçe konuşmak dile daha uygun olduğu için dili öğrenmeyi ve anlamayı daha da kolaylaştıracaktı. Ayrıca yeni uluslararası alfabeyle eğitim almak Batı ile daha yakın ilişkiler kurulması açısından da katkı sağlayacaktı. Bu aynı zamanda bizim gibi öğrencilerin daha fazla bilgiye ve kaynağa ulaşmasını da sağlardı.
Öte yandan, eski Arap alfabesiyle eğitim görmüş insanlarla iletişim kurmak artık daha zor olabilir. Atalarımızın eski alfabede kullandığı metinleri, tarihi belgeleri ve eserleri artık anlayabilmek için eski alfabeyi de öğrenmemiz gerekecektir.
Bu süreçte yeni Latin harflerine eski Arap alfabesinden geçiş yapmak da zaman alacaktır. Yeni Latin alfabesinin beraberinde getirmiş olduğu yepyeni bir eğitim sistemine uyum sağlamak, özellikle de yeni Latin alfabesi ile oluşturulmuş yeni materyallerin henüz tam olarak yayınlanmadığı ve öğretmenlerin yeni Latin harfleri öğrenmeye çalıştığı bir zamanda çok zor olacaktır. Ayrıca, eski Arap alfabesi ile yazılmış kaynakların yeni Latin harflerine aktarılması tamamlanana kadar öğrenciler için kaynak eksikliği olabilirdi.
Sonuç olarak, bu süreç gelişim açısından fırsatlar sunarken, uyum sağlamamız gereken zorlukları da beraberinde getirecektir. Ancak gelecekte, bu yeni alfabe bize daha ilerici bir öğrenme ortamı sağlayacaktır. Bu süreçte bulunmak, bir yandan geleceğe yön verirken diğer yandan da bu değişimin sorumluluğunu taşıyan bir nesil olmak anlamına gelirdi.