Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan alfabe değişikliği, 1928 yılında soldan sağa yazılıp karmaşık olan Arap alfabesinden daha basit olan Latin alfabesine geçilmiştir. Alfabe değişikliği amaçlarından birisi ülkedeki okuryazarlık seviyesini arttırmak, daha kültürlü bir toplum olmaktır. Alfabe değişikliği sonucunda olan Latin alfabesi sadece eğitim açısından değil; kültürel, toplumsal ve günlük yaşamada işleri kolaylaştırmıştır. Eğer ki ben o zamanlarda yaşayan bir öğrenci olsaydım bu değişiklik sonucunda olumlu ve olumsuz yönleri olacaktır.
Olumlu yönleri, Latin alfabesi Arap alfabesinden daha kolay ve daha basit olduğundan dolayı öğrenmek, yazmak ve okumakta hız kazanmamdır. Bunun sonucunda ise daha rahat yazıp okuyacağımı düşünüyorum. Bu da benim başarımı olumlu yönde etkiler.
Olumsuz yönlerine geçecek olursak yeni bir alfabe sistemine geçeceğini duymuş olsaydım ilk başta önyargıya kapılıp öğrenmeyi pek istemezdim ve elinde sonunda öğrenip hangi alfabeni daha kolay olduğunu öğrenirdim. Ayrıca yeni bir alfabeye geçildiğinden dolayı eski alfabeyi bilen nesil yavaşça azalırdı ve eski zamanlarda yazılan Osmanlıca dilini okuyamaz haline gelirdim. Tolum açısından büyük yaşta olanlar, okula gitmeyecek yaşta olanlar ise Arap alfabesinde sıkışmış kalırlardı bu da bir süreliğine ülke açısından sorun yaratabilirdi. Ancak öğrenilmesi daha basit olduğundan pek de bir sorun yaşanmazdı.
Sonuç olarak Türk alfabesi eğitim, kültürel ve toplumsal açıdan değişimlere yol açtı. İlk başta zorluklar yaşansa da zamanla zorluklar kapandı. Latin alfabesi ülkenin daha çok gelişmesine yaradı. Bunun sonucunda okuryazarlık oranı arttı. Bence böyle bir değişikliğin olması ülkemizi daha çok geliştirdi ve bunun sayesinde daha modern bir alfabeye sahip olduk
Son zamanlarda Latin alfabesine ilk kez yeni bir değişiklik yapılacak. 1928 yılından beri 29 harf olan Latin alfabesine 5 kelime daha eklemeyi düşünüyorlar. Bu 5 harf ise X harfi, Q harfi ,W harfi, Ň harfi, Ä harfidir. Bu harflerin Latin alfabesine eklenme sebeplerinden bir tanesi ise bütün Türk devletlerinin aynı alfabeye sahip olma hedefidir. İkinci sebepleri ise dilimizin daha kolay olması için bu harfleri Latin alfabesine eklemeyi düşünüyorlar. Bence Latin alfabesinin bu 5 harfe ihtiyacı yok. Çünkü Latin alfabesi gayet basit bir dil. Fransızca ya da Almanca gibi harfleri fazla olan ve daha karmaşık olan bir dil değil. Örneğin başka dillerde “Shakespeare” yazılırken bizim dilimizde “Şekspir” olarak yazılır. Bence Latin alfabesinin böyle bir gelişmeye ihtiyacı yok ancak olursa da benim gibi öğrenciler ve geri kalan neslin pek zorluk yaşayacağını düşünmüyorum. Çünkü köklü bir değişim yok. Sadece fazladan 5 harf gelecek.