Adalet Mi Özgürlük Mü

Çağımızda teknolojinin de gelişmesiyle beraber oldukça fazla sosyal medya platformu oluşturuldu. Bu platformlar üzerinde kimlik belirterek veya belirtmeyerek fikir belirtme fırsatı elimize geçti. Peki bu anonim bir biçimde fikir belirtirken belli kurallar oluşturulmalı mıdır?

Youtube, Instagram gibi platformlarda “fikir belirtmek” bahanesiyle negatif, argo içeren bir sürü yorum yapılıyor. Bu yorumların bazıları insanları kendine zarar vermeye hatta intihara kadar sürükleyebildiğini bazı haberlerden de duyuyoruz. Siber zorbalığın özellikle ergen yaştaki kişilerde olmak üzere birçok kişide psikoloji bozukluğu görülebildiği gibi özgüven eksikliği, içine kapanma isteği, aileyle ve arkadaşlarla iletişim eksikliği gibi birçok sıkıntı orataya çıkabiliyor. Adil bir şekilde olmak üzere bir siyasetçiye ya da bir devlet büyüğüne hakaret, kişinin özel hayatını gasbetmek ve benzeri paylaşım ve yorumlar kullanıldığı sürece bunun bir yaptırımı olmalıdır. Fakat bu anonim olduğunda yazan kişinin kimliğini belirlemek yetkililer tarafından daha da zorlaşır. Bazı vakalar da var ki karşı taraf kendini bambaşka biri olarak tanıtır, bizler de bu duruma inanıp buluşmak isteriz. Ama kimse bilmiyor ki karşı tarafın tek amacı insanları kandırıp kaçırmak. Haberlerde de oldukça fazla kayıp vakaları görüyoruz, sokaklarda ise kayıp ilanlarını…

   Anonim yorum yapmanın pozitif yönlerinden biri kimliğinizin kolay kolay deşifre edilememesi. Lakin bu yine de aklımıza geleni yazabileceğimiz anlamına da gelmez. Soru sormak, tebrik mesajları yollamak, motive edici cümleler yazmak zarar vermezken zorbalık içeren mesajlar insanları psikolojik olduğu gibi fiziksel de zararlara yol açabilir. Ne de olsa çoğu hastalık küçük bir stresle başlıyor. Bu nedenleri göz önünde bulundurursak evet, anonim fikirler belirtmek için birtakım kuralların oluşturulması gerekiyor.

Karşı tarafı negatif bir şekilde etkilemeyecek yazılar yazmak bu kuralların başında gelmesi gerekir bence. Çünkü birçok platformda anonim kullanıcıyı engellemek mümkün olmuyor. Kullanıcının kimliği belirli olmadığı için aslında imkansız bir seçeneğe dönüşüyor bu. Bazıları özgür olduklarını savunup kurallara gerek olmadığını ve istediklerini yapabileceklerini söylüyorlar. Peki onlar özgür yaşarken bazı insanların hayatını kaybetmesi ne kadar doğru olur?

Bu kurallara uymayanları şikayet etmek en doğrusu olur. Birtakım cezalar uygulanarak adalet sağlanabilir. Örnek olarak özel hayatın gizliliği ihlal edildiği takdirde dava açılabilecek ve iki taraf da hak ettiğini alabilecek. Tazminat davası da açılabilir veya mağdur olan kimse suçlu kişiye karşı mesafe tutması gerekir. Böylelikle adalet kavramı gerçekten var olur. Kim bilir belki de suçlar, şikayetler, ölümler azalır.

Sonuç olarak bence anonim yazıların da cezalarıyla beraber kuralları olması gerekir. İnsanların hayatları tehlikede olabilirken bu fikri desteklemeyenleri anlamak zor. İnsanlar özgür ama başkalarına zarar verecek şeyler yapılırken birkaç kural getirmek yapabileceğimiz ufak şeylerden biridir. Biraz kısıtlamayla insanların canını kuratarabiliriz ve bunu başkalarına fark ettirmek geleceğimiz için faydalı olacaktır.

(Visited 71 times, 1 visits today)