Acıya Son Ver

Bilimsel çalışmalarda, farelerden meyve sineklerine kadar birçok hayvan kullanılmaktadır. Bu bir gerçek ki hayvanlar, araştırmacıların insan biyolojisini ve sağlığını daha iyi anlamalarını sağlamak ve yeni ilaçlar oluşturmak için gerekli gördüğü canlılardır. Bir yandan hayvanları bu şekilde yalnızca insan yararına kullanmak ahlaki olarak yanlış kabul edilirken diğer taraftan, hayvanları laboratuvardan tamamen çıkarmak sağlık ve hastalık anlayışımızı engelleyecek ve sonuç olarak yeni ve hayati tedavilerin gelişimini etkileyecektir. Bazen bu çalışmalar bu hayvanların yaşam kalitesini düşürse de, insancıl bir şekilde yürütülmelerini sağlamak için kapsamlı düzenlemeler mevcuttur.

Laboratuvarda incelenirken hayvanların yaşayabileceği tehlikeleri en aza indirmeye yardımcı olmak için araştırmacıların birkaç ilkeye uyması gerekmektedir. İmkanlar dahilinde ise, hayvanların kullanıldığı deneyleri, hayvanlar yerine hücre kültürü, bilgisayar modellemesi veya insan gönüllüler gibi alternatif tekniklerle değiştirilmelidir. Bir diğer ilke, deneysel teknikleri geliştirerek ve diğer araştırmacılarla bilgi alışverişinde bulunarak, aynı deneylerin birçok kişi tarafından yapılmaması sağlanarak kullanılan hayvan sayısı azaltılmalıdır. Üçüncü ilkemiz, olabildiğince daha az invaziv teknikler kullanarak ve tıbbi bakım ve yaşam koşullarını geliştirerek, herhangi bir stres veya acıyı en aza indirmeye yardımcı olmak için hayvanların bakım şekli iyileştirilmelidir.

Hayvanlar, insanların hissettiği gibi birçok şekilde acıyı hisseder; hatta acıya tepkileri neredeyse aynıdır. Ürün toksisite testleri veya laboratuvar araştırmaları için kullanıldıklarında, acı verici ve genellikle ölümle sonuçlanan deneylere tabi tutulurlar. En sık kullanılan toksisite testlerinden ikisi, deney hayvanlarında çektikleri yoğun acı ve ıstırapla ünlü olan Draize testi ve LD50 testidir. Draize testinde, test edilen madde veya ürün bir hayvanın gözüne yerleştirilir; daha sonra hayvan, gözün içindeki ve yakınındaki kornea ve diğer dokulardaki hasar açısından izlenir. Bu test hayvan için son derece acı vericidir ve genellikle körlük, yara izi ve ölümle sonuçlanır. Draize testi, güvenilmez olduğu ve gereksiz bir hayvan yaşamı israfı olduğu için oldukça eleştirilmiştir. Benzer bir şekilde LD50 testi, belirli bir süre içinde hayvan deneklerin yüzde ellisinde ölüme neden olması için gerekli olan bir maddenin dozajını test etmek için kullanılır. Bu testi gerçekleştirmek için araştırmacılar, hayvanları ölene kadar midelerine büyük miktarlarda test ürünü pompalayan tüplere bağlamışlardır. Bu test hayvanlar için son derece acı vericidir çünkü ölüm günler hatta haftalar alabilir. Anlaşılacağı üzere korkunç bir acıya maruz bırakılan hayvanlar, insanlar için belki de hiçbir faydası bile olmayacak deneyler için ölüme terk ediliyorlar.

Sonuç olarak, hayvanların haklarını ihlal ettiği, deney hayvanlarında acı ve ıstırap çekmesine neden olduğu ve ürün toksisitesini test etmenin başka yolları mevcut olduğu için hayvanlar üzerinde test yapılmasına katı sınırlandırmalar koyulmalı, bir süre sonra ise son verilmelidir. İnsanlar, laboratuvar deneyleri yapmak veya ürünleri test etmek için her yıl binlerce hayvana rastgele işkence edip infaz ederek hayatı kendileri için daha iyi hale getirmeyi haklı gösteremez. Hayvanlara saygılı ve onurlu bir tutum sergilenmelidir ve bu iyi muamele hakkı, hayvanlar bencil insan çıkarları için sömürüldüğünde desteklenmez. Sonuçta insan da bir hayvandır.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)