Genetik kopyalama diğer adıyla klonlama, birçok yerde kullanılmaya başladı. Genel olarak DNA’yı güçlendirmek için kullanılsa da başka kullanım yerleri de vardır. Peki ya bu klonlamanın yarar ve zararları neler?
Klonlamanın yararlar arasında aşı üretimini hızlandırma da var. Aşı; bir virüsün alınıp o virüsü etkisiz hale getirip vücudun onu inceleyip virüs gerçekten gelirse karşı çıkmasını sağlayan şerdir. Klonlama ile bu aşama hızlandırılabilir, bunun da ekonomik yararları olur tabii. Çiftlik hayvanlarında da klonlama yararlı oluyor. Klonlama yaşlanma ve kanser araştırmalarına da katkıda bulunuyor. Aynı zamanda bazı canlıların nesillerini sürdürmelerini sağlar. Bazı ölümcül hastalıklara tedavidir. Zor bulunan ilaçla klonlanması da yararlarından birisi.
Klonlama teknolojisi insanların tedavisinde kullanılacak embriyonik kök hücrelerin üretiminde kullanılabilir. Kök hücreler bugün mücizevi hücreler olarak görülüyor. Ancak bu hücrelerin tedavi amaçlı kullanılmasını zorlaştıran ve çözümlenmesi gereken sorunlar vardır. Bugün birçok ülkede insan klonlama üzerine araştırma yapmak yasak. Çünkü başka canlılar üzerinde yapılan çalışmalar, klonlanmış canlıların kontrol edilmesi olanaksız birçok sağlık sorunu olduğunu gösteriyor. Hızlı yaşlanmaları ve anne karnındayken çok fazla büyümeleri bunlardan bazıları. Diğer yandan bu klonlanan canlının klonlanmış canlıyla fiziksel özlellikleri aynı olsa da hareketlari tahmin edilememez. Aynı zamanda klonlama aşamasında klonlanan canlı çeşitli kimyasallara maruz kaldığı için çok tehlikeli bir aşamadır. Bunun sonucunda klonlanan canlı ölür, klon yaşar.
Bu sebeplerden dolayı klonlama araştırmalarını insan üzerinde yapmak birçok ülkede yasaktır. Peki ya sizce klonlama doğru mu yoksa tamamen durdurulmalı mı?