Petrol Hayattır

Yıl 1900, o zamanlar sokağa çıkıp ” Dünyanın en güçlü devleti hangisidir?” gibi bir soru sorsaydınız herkes İngiltere derdi. Boşuna dememişler üzerinde güneş batmayan ülke diye…

Evet çoğu devlet gibi İngiltere de Sanayi Devriminden sonra artan ham madde ihtiyacını Emperyalizmin kollarında aramıştır. Bu amaç doğrultusunda dünyanın aklınıza gelebilecek her yerinde sömürgeciliğe başlamıştır. Bu lakabı almasının nedeni budur. 20. yüz yılın başlarında en büyük ihtiyaç petroldü. Bu nedenle çoğu devlet gözlerini Orta Doğu’ ya dikmiştir. Fark ettiğiniz gibi suyu düşünen olmamıştır… En sonunda 1914-1918 arasında Birinci Dünya Savaşı yaşandı. Sonucunda o dönemde imzalanabilecek en ağır antlaşmalar imzalandı. Savaş sonucunda yeni bir yıldız parladı ismi Amerika’ydı Yaklaşık 13.000 km uzaktan gelip Musul Petrollerinde hak iddia etti ve aldı. Bu olaylardan yaklaşık 20 yıl sonra bir savaş daha patlayıverdi. Nedeni ise Almanyayı mahveden Versailles Antlaşmasıydı. Emperyalizm yapacağını yapmış ve Almanya’nın tüm kaynağını almıştı. Savaş Başladı ve 80 milyon insanın ölümüyle sonuçlandı. Öyle ki Almanlar Kafkaslara doğru yönelirken Hitler’ in propaganda bakanı Gobbels Şunu söylemiştir: ” Alman çocuklarının tereyağına ihtiyacı yok, Alman toplarının makine yağına ihtiyacı var.” sözün bittiği yer burası olsa gerek.

Şaşırmayacağınız bir şey daha, petrolün savaşın başlaması ve bitmesindeki rolü büyüktür. savaştan yaklaşık bir 20 yıl sonra nihayet insanlar birbirlerini yemeyi bıraktılar ve gerçeği görmeyi başardılar.

Devletler petrolün potansiyelini daha iyi anladılar. Siz büyük ihtimalle su sandınız değil mi? Keşke öyle olsaydı ama insanlar o kadar da iyi değiller. 80’li yıllarda petrol tüketimi bir süre arttı. Ani bir kıtlık yaşandı bu sayede petrolün değeri gittikçe arttı. En sonunda sene 2000. İnsanlar yıllarca petrol ile kirlettikleri suyu önemsemeye başladı. Bildiğiniz üzere 2010’da İngiliz devi BP’ nin (British Petroleum) himayesinde olan Deep Water Horizon Sondaj Merkezinde patlama oldu ve dünya tarihindeki en büyük petrol sızıntısı gerçekleşti. Nihayet insanlar uyanmayı başardılar. Yıllarca kendi cellatlarını baş üstünde tutmanın cezasını ödemeye başladılar. Suyun öneminin kavrandığı son yıllarda dünya birçok önlem almaya başladı. Bu, sonumuzu geciktirmede bize yardımcı olacaktır.

Aslında bu insanın doğasında vardır. Sonuna kadar tüket sonra çözmeye çalış. Aksini düşünecek yoktur sanırım. Bu nedenle bana sorsanız ” Ülkende petrol kaynağı mı zengin olmalı yoksa su kaynağı mı?” cevabım kesinlikle su olacaktır. Savaşlarda en büyük sıkıntının su bulamamak olduğu düşünülürse yıllarca kendimizi saçma nedenlerle öldürdüğümüz ortaya çıkar. Kendi geleceğimizi yok etmediğimiz güzel günlerde görüşmek üzere…

 

(Visited 26 times, 1 visits today)