Gelecek İçin

Ülkemiz bir doğal kaynak cenneti olsa hangi doğal kaynağın cenneti olmasını isterdiniz. Tahmin edeyim, su.

Pamukkale Travertenleri, Ihlara Vadisi, Kurşunlu Şelalesi, Kapadokya.. Bildiğiniz üzere ülkemiz bir cennet misali parıldıyor. Gezilecek, görülecek çok yer var. Peki ya doğal kaynakları? Ülkemizde doğal kaynak cenneti diyebileceğimiz neler var? Yani neler vardı? Ülkemizde pek çok ova, plato, vadi olduğu doğru. Ancak biz onları verimli kullanıyor muyuz, orası tartışılır. Ülkemizde doğalgaz, petrol ve su kaynakları çok olmasa da var yine de. Peki ya bu kaynaklardan biri ülkemizde cennet gibi olsa..

Ülkemizde petrol arama çalışmaları Sultan 2. Abdülhamit zamanına kadar dayanıyor. Ancak petrol ilk defa 20 Nisan 1940’ta Batman Raman Dağında bir kuyuda bulunmuş. Eskiden kuyu kazmak uzun sürse de günümüzde 2 ay civarı bir sürede 3000 metrelik bir kuyu kazmak çok da zor değil. Maliyet dışında. Mesela 2500 metrelik bir kuyu açmanın maliyeti yaklaşık 2 milyon dolar. Ayrıca çok da petrolümüz yok zaten, 5.5 milyar varil civarı bir şey. Çok değil çünkü sadece Burgan’da 50 milyar varil petrol olduğu ispatlanmış. Ülkemiz bu borç denizinde yüzerken bu parayı harcamak da pek mantıklı değil. Petrol birçok yerde kullanılır. Benzin, uçak ve jet yakıtı, bazı maddelerin üretimi, yalıtım malzemesi, asfalt.. Tabii ülkemizde petrol çok olmadığından maliyeti de çok yüksek. Bu nedenle hep zam yapılıyor benzine mesela. Bu yüzden petrol yerine kullanabileceğimiz alternatif çözümler bulmamız gerek. Mesela su.  Benzin yerine su koyuyoruz diye düşünelim. Peki ülkemizde yeterince su var mı da biz bu suyu temel ihtiyaçlar, üstüne üstlük benzin gibi çok kullanılan bir şey olarak kullanalım. TÜİK’in verilerine göre 2030 yılında ülkemizin nüfusu yaklaşık 100 milyon olacak. Bu böyle olunca da yıllık kişi başına düşen su miktarı 1.120 metre küp olaması bekleniyor. Eğer fark ettiyseniz yaz aylarında sıcaklık artıyor ve gelecek yıllarda da artmaya devam edecek. Bir rapora göre gelecek 25 yıl içerisinde 3, 100 yıl içerisinde 6 dereceye kadar artabileceği tahmin edilmiş. Rakamlar az görünebilir ancak bu sadece bir günün rakamı değil, unutmayın. Ülkemiz de su zengini değil ayrıca. Ve bizler buna rağmen denzileri, akarsuları, nehirleri kirletmeye devam ediyoruz. Hatta bazı fabrikalar atıklarını nehirlere, göllere boşaltıyor. Zaten şunun şurasında ne kadar suyumuz var ki daha da azaltıyorsunuz?

Yani ben suyu tercih ederdim kesinlikle. Petrolü her yerde kullanamayız fakat su öyle değil. Su bizim geleceğimiz. Suyla çalışabilecek bir sürü şey var. Sularımızı pisletmek yerine koruyalım, temizleyelim.  Hava kirliliği, şehirleşme, para kaybetmemek için yapılan saçma davranışlar derken suyu iyice yok ediyoruz. Daha bilinçli olmak şart. Hem bizim, hem gelecek nesiller için.

 

 

(Visited 110 times, 1 visits today)