Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Arap Yarımadası’ nda bulunur. Arap Yarımadası çok verimsiz, kurak ve kötü bir toprak yapısına sahiptir. Ayrıca çöl iklimi olduğu için kum fırtınalarına da sahiptir. Peki buna rağmen nasıl, yapımı çok pahalı olan, dünyanın en uzun gökdeleni olan Halife Burcu diğer adı ile Burj Khalifa Gökdeleni’ne, zengin olan bir nüfusa sahiptir?

Cevabı şimdiden tahmin etmişsinizdir: Petrol- İnsanlığın en önemli 100 yılı aşkın kullandığı ve vazgeçemediği yakıt. Arap Yarımadası ve etrafındaki bölgelerden petrol fışkırıyor. Ayrıca doğal gaz yatakları da mevcut. Bunun sayesinde zenginliğe ulaştılar.

Türkiye de petrole sahip ama kalitesiz bir petrol. BAE’ de çıkartılanların aksine daha zayıf. BAE’ ye göre topraklarımız daha bereketli ve su sıkıntısı yoktur. Peki biz petrol zengini de olsaydık ne olurdu.

İlk olarak ne kadar petrol miktarı olduğuna bağlıdır. Yani gerçekten petrol fışkırıyor ise dünyanın ekonomisini kontrol eder gibi olurduk. Mesela (hiçbir ülkenin yaptırımı olmadığını düşünürsek) petrolü varil başına 65$’a sattığımız vakitte 70$’a çıkarırsak ekonomisi zayıf olan ülkelerde enflasyon artar. Başka bir durum ise petrolün fiyatını düşürürsek diğer zengin petrol zengini ülkelerde mesela Endonezya’da ekonomi pamuk ipliğine bağlıdır. Sadece petrol ihraç ederler. Fiyat düşerse sıkıntı yaşarlar. Daha fazla su kaynağı zengini olsak gücümüzü daha gösteremezdik. Dünyada, küresel ısınmadan dolayı, su rezervleri azalınca suyu ihraç ederek ekonomimizi güçlendirirdik.

Ben su kaynağı açısından zengin olmayı tercih ederdim. Geleceğimizi emniyete almak için çok iyi bir seçenek olurdu.

(Visited 30 times, 1 visits today)