Bugün Star Wars’tan sonra bir diğer efsaneyi inceleyeceğim. Tahmin ettiğiniz üzere ‘’The Lord Of The Rings’’ yani birçok kişinin bildiği adıyla Yüzüklerin Efendisi. Ben ise üçlemenin 1. filmi olan ‘’The Fellowship of the Ring’’ yani yine birçoğunuzun bildiği adıyla “Yüzük kardeşliği”. Şimdi önce biraz teknik konuşalım:
Peter Jackson’un yönettiği üçlemenin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien’in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda’da çekilmiştir. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği ABD’de 313.364.114 $, uluslararası olarak 556.592.194 $ hasılat ile toplam kazancı 871.368.364 $’a ulaşmıştır. Film ABD’de gösterime girdiği ilk hafta 47.211.490 $ gelir elde etmiştir.
Çekimler:
Yüzüklerin Efendisi serisinin çekimleri 11 Ekim 1999’dan 22 Aralık 2000 tarihine kadar 274 gün boyunca sürdü. Bütün çekimler Yeni Zelanda’da gerçekleşti, çünkü Peter Jackson bu ülkenin fantastik bir kaliteye ve Eski Avrupa kırsalının özüne sahip olduğuna inanıyordu. Ayrıca Yeni Zelanda’da çekim yapmak, ABD’de çekim yapmaktan daha ucuzdu. Üç filmin de aynı anda çekilmesinin sebebi ise Jackson’ın insanlara öykünün sonunu görebileceklerini garanti etmek ve filmlerin devam etmesinin ilk filmin başarısına bağlı olmayacağını göstermek istemesiydi.
Bazı sahneler yapıcılar ve senaristler tarafından çekildi. Hobbitlerin, Ringwraith’ten gelen bit atlıdan korunmak için bir ağaç altına saklandıkları sahne, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’nin çekilen ilk sahnesi oldu.
Konu:
Üçlemenin temel konusu Sauron’un sihirli yüzüğünü dövüldüğü yere yani Mordor’daki yanardağın lavına atmak.(Toplam 9’u insanlara, 3’ü elflere ve 7 tene de cücelere olmak üzere 17 yüzük var. Ama asıl yüzük Sauron’un kendine özel yaptığı yüzük (güç yüzüğü). Aslında diğer yüzükler sadece yüzük, herhangi bir sihiri yok.) 3. ve son filmde yüzük yanardağa atıldığı zaman bütün ork ve uruk-hai gibi canlılar birden yere yığılıyor.
You Shall Not Pass:
Şimdi gelelim başlığa. Başlığım ‘’You shall not pass’’ , çünkü Balrog Gandalf diyaloglarına ilham vermiş olan film repliğidir. Yüzük kardeşliği filminin 94. dakikasında geçer, Gandalf tarafından asasını yere çalmak eşliğinde Balrog’a bu cümleyi haykırılır.
Bonus:
Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde en sevdiğim karakter tartışmasız Gandalf’tır.