Tarım ve Teknoloji, İki Ayrı Diyar

Teknoloji hayatımızın her bir köşesinde olduğu gibi tarımda da peşimizi bırakmıyor. Eninde sonunda biyoteknik mahsuller yetiştireceğimizi göz önünde bulundurursak teknoloji ve tarımı birleştirmek kaçınılmaz duruyor. Peki, bu durumdan en iyi şekilde nasıl faydalanabiliriz?

Öncelikle, Sanayi Devriminin etkileri ile başlayan buharlı makinelere geçişten beri bütün iş yükü gerektiren iş alanlarında üretimde dehşet ve fark edilebilir bir seviyede çıkış var. Bunun sebebi iş yükünün artık insanlar yerine makinelere yüklenmesiyle gerçekleşti. Makinelerin artık sorumluluğunda bulunan iş yükü daha verimli yani daha hızlı ve daha fazla olacak şekilde halledilebiliyordu. Kısacası makineleşmek bize hem zaman kazandırdı hem de efordan kurtardı.

Mikrobiyolojide geliştirilen elektron mikroskoplar sayesinde çoğu bitkinin o vakte kadar fark edilememiş hem kimyasal hem de fizyolojik olarak yeni özelliklerini keşfetmemizi sağlıyor. Böylece tıpta yeni ilaçlara veya mineralleri yüksek besinlere ulaşılabilir kılıyor elektron mikroskoplar.

elektron mikroskobu ile ilgili görsel sonucu

Ayrıca genetik mühendislik ve yaptıkları gölgede kalsa da yaptıkları tam anlamıyla devrimsel olarak nitelendirilebilir. Örnek olarak muzun genetik yapısını verebiliriz. Muz öncül dönemlerde kabuğu dikenli, kalın; içi meyvesine oranla çekirdek dolu bir meyveydi. Günümüzde ise muz şu anki halinden daha temiz ve arındırılmış olarak hayal edilemeyecek hale gelmiştir. Bu durum tabii ki sadece muz için geçerli değildir. Gündelik olarak aldığımız neredeyse bütün besinlerin hepsinin genetiğiyle oynanmıştır. İşte burada başka bir soru kafalara geliyor. Teknoloji gerçekten doğal kalması gereken bir alana uğramalı mı?

eski muz ile ilgili görsel sonucu

Genetiği değiştirilmiş ürünleri tüketmek ciddi anlamda uzun vadede insan vücudunda kötü huylu mutasyona  sebebiyet olabilir. Bu durum hafife alınamayacak sağlık problemlerini de beraberinde getirir.

Üstüne üstlük tarım arazilerinde kullanılan motorlu tarım araçlarının salınım da bulunduğu zehirli gazlar, ürünlere etki ederek dağıtım yapan zincir marketlerde satılan bu besinler en sonunda müşterilere ulaşıp tüketildiği zaman genel besin zehirlenmeleri, damar tıkanıklığı ve daha birçok rahatsızlıklara sebep olabilir.

Bu problem, fosil yakıtlar kullanan motorlu araçlar yerine elektrik kullanan çevre dostu motorlara sahip araçları tercih etmekle ve kullanımlarını yaygınlaştırmakla çözülebilir.

Kısacası tarıma teknolojiyi uydurmak yaralı çıkabilir tarımın organik olduğunda güzel olduğunu unutmadıkça.

 

 

(Visited 59 times, 1 visits today)