Bu Bir Teknoloji Mi Yoksa Bir Kabus Mu

Yüz tanıma teknolojisi en belirgin bireysel kimlik olan insan yüzü ile çalışır. Yüzün özelliklerine bağlı insan tanıma, diğer bir değişle ”yüz tanıma ve yüz bulma” anlamına gelir. Yüz tanıma teknolojisinin üç temel unsuru vardır. Bunlar:

             1-Kişi Tanımlama: Belli bir topluluk içinde kişinin kim olduğunu tanımlama.                                                             2- Kişi Doğrulama: Belli bir kimlik ile başvuran kişinin o kişi olup olmadığını doğrulama.                                         3-Kişi Onaylama: Kişinin önceden kayıtlı olup olmadığını, eğer kayıtlı ise bu kaydı güncelleme.

Bazı ülkelerde yüz tanıma teknolojisi özellikle güvenlik ve eğlence amacıyla kullanılıyor. Avustralya’daki Sydney havalimanında check-in, bavul teslimi, yolcu binişi ve lounge erişiminde yüz tanıma teknolojisi kullanılmaya başlandı. Ayrıca devlet bu teknolojinin bütün havalimanlarında kullanılması için 2018 yılında 16.6 milyon dolar bütçe ayırmıştı. Teknolojiyi kullanan yolcular  işlerinin çok daha hızlı bir şekilde halledilmesinden memnunlar. Almanya’da ise ”terör ile mücadele” konusunda havalimanları, tren istasyonları gibi bir çok yerde yüz tanıma teknolojisi kullanılmaya başlandı. İngiltere metro istasyonlarında yüz tanıma teknolojisi denenmeye başlandı. Bu sistem geçişlerde durup bilet satın almak, kapılarda bilet okutmak ve bu sebepten ötürü uzun kuyrukların oluşmasını engellemek amacıyla yapıldı. Çin’de ise bu sistem çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yüzünüzü bir ekrana göstererek istediğiniz herhangi bir şeyi alabiliyor veya yemek yiyebiliyorsunuz. Yüksek hızlı ve görünmez ışınlar, üç boyutlu okuma sistemiyle, şekilleri tanıyor. Bu program sayesinde aileler kayıp olan çocuklarını, yakınlarını ve akrabalarını bulabiliyor. Hatta bir araştırmaya göre bu teknoloji genetik hastalıkları bile belirleyebiliyor. Şifrelerini çok çabuk unutan insanlar için ise tam bir kurtarıcı görevinde.

  Apple’ın 10. yılı için çıkardığı telefonu Iphone X’de yüz tanıma teknolojisi kullanmaya başladı. Şirket bu teknolojinin ürettikleri en gelişmiş donanım ve yazılımlar arasında olduğunu söylüyor. Bu teknoloji yüzünüzün derinlik haritasını oluşturuyor bunu yaparken yüzünüzdeki 30.000’in üzerinde görünmez noktayı analiz ediyor ve en doğru yüz verilerini elde ediyor. Ayrıca yüzün kızılötesi görüntüsünü de alıyor. 

    Her şeyde olduğu gibi bununda bazı aksaklıkları ve insanları korkutan yanları var. Acaba insanlar teknolojinin yüzlerini tanımasını istiyor mu? Yüz tanıma teknolojisi şirketi Kairos’un kurucusu Brain Brackeen uygulamanın kötü amaçlı kullanımlara açık olduğu konusunda kullanıcılarını uyardı. 2016’da yapılan bir araştırmaya göre FBI’ın veritabanında 117 milyon yetişkinin fotoğrafı var. Brackeen bu konu hakkında “Bu konuda bir yasal düzenleme olmamasından rahatsızız.” diyor. Bazı dev teknoloji şirketleri Facebook, Google, Instagram gibi birçok şirketin milyonlarca fotoğrafı veritabanında topladığı biliniyor. Bunların ise herhangi bir siber saldırıda ele geçirilip geçirilemeyeceği bilinmiyor. Ayrıca teknolojinin yayılarak çocuk istismarı, cinsel tacizler, casusluk, gizli takipler gibi birçok suçu arttırmasından endişe duyuluyor. Bazı araştırmacılara göre ise yüz tanıma teknolojisi mahremiyet konusunda sıkıntılara yol açıyor. Geçen aylarda San Francisco yönetimi, polis ve belediyeye bağlı olan kuruluşların yüz tanıma teknolojisi ile vatandaşları tespit etmesi yasaklandı. Bunun ardından AB’de bu sisteme kısıtlamalar getirdi. Londra’nın en kalabalık yerlerinden olan King’s Cross’taki yüz tanıma kameralarının nasıl kullanıldığı ile ilgili soruşturma açıldı. The Guardian’da bulunan bir habere göre Çin, Doğu Türkistan bölgesinde sokağa yerleştirilmiş olan kameralar ile burada yaşayan insanları takip ediyor. Bazı sosyal medya uygulamaları da bu sistemi kullanıyor.Kişilerin sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğrafları tespit edip ”Bu fotoğrafta siz de olabilirsiniz” şeklinde uyarı gönderebiliyor.

   Benim kişisel fikrime gelecek olursak şu anda bu sistemin kullanımı zaman kaybını önlüyor ve işlerimizi kolaylaştırıyor fakat ileride en büyük kabusumuz olabilir. 

KAYNAKÇA: WIKIPEDIA, BBC NEWS, APPLE. NTV

(Visited 55 times, 1 visits today)