Teknoloji… Artık hayatımızın her yerinde var olan bir şey. Tüm insanlar için o kadar önemli bir hale geldi ki teknoloji olmayınca ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Teknolojinin hayatımızda var olduğu birçok yer var ve bu yerlerin en önemlilerinden biri de tarım. Tarımda teknolojinin kullanımı her gün gittikçe artıyor. Bu durumun avantajları da var, dezavantajları da var.
Avantajlarına gelirsek teknolojinin kullanımı insanlara büyük bir zaman kazandırıyor.
Zaman kazanılmasına örnek olarak hasat yapmak verilebilir. Eskiden hasat zamanında insan ve hayvan gücüyle çok uzun bir sürede hasat yapılırken günümüzde teknolojinin yardımı ile makineler kullanılarak oldukça kısa bir sürede hasat yapılıyor. Teknolojinin başka bir avantajı da üretimin ve verimliliğin artması. Eskiden üretim de ekim işlemleri insanlar tarafından yapıldığından dolayı uzun bir zaman alıyordu ve çok fazla ekim yapılamıyordu. Şu anda ise ekim işlemleri makineler ile çok daha kısa bir sürede yapılıyor ve dolayısıyla üretimde büyük bir artış yaşanıyor. Ayrıca makinelerin insanlardan daha az hata yapması ve gübre gibi teknoloji ile bağlantılı bir çok kimyasal ürünün tarımda kullanılması sonucunda verimlilikte de bir artış yaşanıyor. Tarımda teknolojinin kullanımının başka bir avantajı ise yeni iş imkanlarının ortaya çıkması. Teknolojinin kullanımı ile teknolojiyle ilgili kişiler ve tarımda kullanılacak makinelerin yapımında yer alacak olan kişiler için iş olanakları ortaya çıkıyor. Örneğin şu anda tarımda kullanılan makinelerin yapımı için kurulan fabrikalar birçok işçiye iş olanağı sağlıyor.
Tarımda teknolojinin kullanılmasının dezavantajlarına gelirsek en büyük sıkıntılardan biri teknolojinin çevre kirliliğini arttırması. Binlerce yıldır doğal ortam koşullarında, doğayla uyumlu bir biçimde yapılan bitkisel, hayvansal ve tarımsal faaliyetler çevreye zarar vermemiş ve çevre kirliliğine neden olamamışken toprağa organik olmayan gübre gibi birçok kimyasal ürünün girmesi sonucunda çevre kirliliği yüksek bir miktarda artmış ve toprak zarar görmüştür.
Örneğin yüksek düzeyde azotlu gübreleme sonucu içme suları ve akarsularda nitrat miktarında artış ve topraktaki bitkilerde kanserojen madde oluşumu gözlenmiştir. Özetlemek gerekirse tarımda teknolojinin kullanımı çevre kirliliğinin artmasına sebep olmuştur ve çevreye zarar vermiştir. Teknolojinin diğer bir dezavantajı ise işsizliğin artmasına sebep olmasıdır. Teknolojinin tarımda kullanılmasıyla yıllardır çiftçilik yapan insanlar işsiz kalmışlardır. Bunun sebebi eskiden insanlar işçilik yaparken şimdi onların yaptığı işleri makinelerin yapmasıdır. Makineler insanlara göre çok büyük bir zaman kazandırdığı ve daha az masraflı olduğu için insanlar mantıklı olarak tarımda teknolojiyi insan gücüne tercih etmiş ve işçiler işsiz kalmıştır. Kısacası teknoloji üreticilerin işsiz kalmasına da neden olabilmektedir.
Verdiğim örnekler tarımda teknolojinin kullanımının avantajlarının ve dezavantajlarının sadece bir kısmıdır. Tarımda teknolojiyi kullanıp kullanmama kararı insanlara kalmıştır.