Eksik Eğitim, Gelişemeyen Bireyler

Okullarda verilen eğitimin bizi gelecekteki yaşantımıza iyi bir şekilde hazırladığını düşünmüyorum. Okuldan okula değişiklik gösterse de bu durum bence genel bir sorun. Sizce de toplumda çoğu konuda bilgi sahibi olup fakat bunu dile getiremeyen bireylerin bulunması ülkemizin diğer ülkelere göre bilim ve sanat dallarında çok daha geride kalmamızın sebeplerinden biri olabilir mi?

Gelişim ve öğrenim çağımızın büyük bir çoğunluğunu okullarımızda geçirdiğimizi varsayarsak bu süreci tamamladığımızda para kazanma, yeni bir hayat kurma, toplumda bir yere sahip olma gibi kendi ayaklarımız üstünde durmamızı gerektirecek durumlara karşı bize yardımcı olacak eğitimin verilmiş olması büyük bir önem taşımaktadır. Eğitimimizin en başından beri bize adımız kadar iyi ezberletilen okul kurallarının yanı sıra toplum kurallarının daha büyük bir önemi vardır. Bİr birey her ne kadar okul hayatında başarılı olmuş olsa da toplumda rahatsız edici olarak kabul edilen davranışlar sergilediğinde okuldaki başarısını kimse umursamayacaktır. Aynı şekilde birey her ne kadar matematikte, tarihte başarılı olsa da kendini doğru ifade edemediği sürece iş görüşmelerinde ya da bir sunum yaparken beyninde biriken onca bilginin hiçbir işlevi olmayacaktır. İşte bu yüzden okullarda bu tür konulara daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Günümüzde bunca aç gözlü, hak yemeyi hakkı gören, eşitsiz davranıp insan kayıran bireyler varken bizim de toplumda bir yere sahip olmak için açıkgözlü, özgüvenli, kendini savunabilen bireyler olmamız gerekmektedir ve işte bu alfabeyi, sayıları, savaşları bilmekle olabilecek birşey değildir. Benim görüşümde sadece akademik başarıya odaklı bir okuldan sosyal, özgüvenli bireyler çıkmamaktadır. Aynı şekilde sosyal başarılara yönelik bir okuldan da pratik zekalı ya da çokça bilgili bireyler çıkmamaktadır. Ve her iki durumda da bu bireyler ilerideki hayatlarında birşeyler eksik olarak yaşayacaklardır. İşte bu yüzden okullarda bu dengenin iyice kurulup hem bilgili hem de sosyal bireylerin yetiştirilmesi gerekmekterdir. Bu sayede belki de toplumda fikirleriyle öne çıkabilecek, kendini doğru bir şekilde ifade edelicek potansiyeldeki insanlar çoğalacak ve ülkemiz yavaş yavaş ilerlemeye başlayacaktır.

Yani eğitim demek sadece akademik olmamalı, toplumda kendini gösterebilecek, kendi ayakları üzerinde kolayca durabilcek ve ülkeye faydası dokunabilecek bireyler yetiştirmek gibi önemli becerileri kazandıran bir eğitim olmalıdır. Bu sayede belki de fikirlerimizi dünya çapında gösterebilir, daha gelişmiş bir ülke olma yolunda birkaç adım daha atabilriz. Buna yönelik okullardaki gerçek hayata dayalı eğitim arttılımalı daha bilinçli bireyler yetiştirilmelidir.

(Visited 42 times, 1 visits today)