İnsanlar neden hobi edinmeye ihtiyaç duyarlar? Bir hobiye sahip olmak insanın hayatın stresi ve yoruculuğundan kısa bir süre için olsa da uzaklaşmasına yardımcı olur, insanı çok farklı bir dünyaya götürür. Bir hobi edinmek depresyon, anksiyete gibi psikolojik hastalıkları olanlar için ilk sırada gelen önerilerden biridir. Çünkü sevdiği bir aktivite ile uğraşmak insanın dünyayı daha renkli , yaşamaya değer bir yer olarak görmesini sağlar ve motive eder. Bunlara ek olarak hobiler yeni insanlarla tanışmanızı da sağlar ve yalnızlığa da çözüm sağlayabilir. Peki her sabah insanların yataktan kalkmalarının nedeni olan meslekler aslında hobileri olsaydı ne olurdu?
Çoğu insan küçüklüğünde en az bir kere ”Sevdiğin mesleği seç.” lafını duyar. Fakat günümüzde birçok insanın mesleğini seçmesinde o işin sosyal statüsü ve maaşı daha ön plandadır. Bir çoğumuz maaşı için bir mesleğe katlanabileceğinizi düşünürüz fakat sevilmeyen mesleğin yıllar boyunca yapılmasının ardından ”Tekrar meslek seçme şansın olsa değiştirir miydin?” sorusunun cevabı evete dönüşür. Kişi için işkenceye dönen mesleğinden çıkardığı ürün de kaliteli olmaz. Seçilen mesleğin zihinsel sağlıkta da etkisi çok büyüktür. Sevmediği iş yerine, sevmediği işini yapmak için giden kişi kendini stres ve baskı altında hisseder ve bunun sonucunda psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkar. Manchester Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre sevmediğiniz işi yapmak insanın akıl sağlığını işsiz olmaktan daha olumsuz etkiler.
Sevdiğin mesleği yapmakla hobinin mesleğe dönüşmesi aynı şey midir? Benim bakış açıma göre hayır, değildir. Örneğin bir doktor işini sevebilir ama hobisi insan vücudunu araştırmak olmak zorunda değil. Tabii ki sevmek için ilginin olması gerekir ama hobi olarak adlandırılmak zorunda değildir. Bana göre insanlar ilgili oldukları konulara göre meslek tercihi yapmalıdır fakat bunun dışında da bir hobi edinmelidirler. Bunun nedeni ise işte yaşadıkları sorunlar, başarısızlık, işsizlik, iş yoğunluğu gibi durumlarda bir insanın mesleğine olan sevgisini yitirmesi ve mesleğinin hobisi olması durumunda ise hobisine olan ilgisini kaybetmesi mümkündür. Aklını işinin stresi, günlük hayatının stresinden uzaklaştırabilecek bir aktiviteye sahip olmayan insan kendini boşlukta ve stresli hatta yalnız hissedebilir.
Dünyadaki her insanın hobileri ya da ilgilerine göre meslek seçimi yaptığını hayal edin. Sevmediği mesleği yapmak insanı mutsuz eden bir etken olsa da tek sebep meslekler olamaz. İnsanın psikolojisini olumsuz yönden etkileyen bir çok neden vardır. Herkes birbirinden farklı düşünür ve farklı davranır, kimsenin neden mutsuz olduğunu tam olarak anlayamayız. Ama dünyada ki herkes mesleğini hobilerine göre seçseydi, yataktan kalkıp o işe gitmek için hazırlanmak bir insan için mutsuz edici bir durum olmasaydı bile yaşadığımız dünyada insanları mutsuz edebilecek tonlarca başka sebeplerde bulunmakta. Neyden mutsuz olduğumuz, ne kadar mutsuz olduğumuz, üzüntümüzü nasıl yansıtıp yaşamımızı nasıl etkilemesine izin verdiğimiz ise kişiden kişiye değişir.
Kaynakça: