Okullardaki eğitim hayata hazırlamıyor düşüncesi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Kimisininin hayata bakış açısı sadece eğitim almaktan ve çalışmaktan geçer; kimisi ise sosyal bir birey olup çevresinde olan biteni bilmek ister. Bu iki farklı düşünce yapısı için de farklı okullar vardır. Düşünce yapınız nasılsa ona göre bir okul tercihinde bulunabilirsiniz. Sadece eğitim almak ve iyi bir mesleğiniz olmasını istiyorsanız daha teorik bir okul seçimi yapabilirsiniz. Daha çok sanatla ve sporla ilgilenmek istiyorsanız o dallara yoğunlaşan bir okulu tercih edebilirsiniz.Şimdi bu okulların ikisini de değerlendirelim.
Öncelikle eğitime daha çok önem veren okulla başlayalım. Bu okullarda sanatsal ve spor aktiviteleri en az sayıda olur ; örnek vermek gerekirse bu tür okullarda kulüp derslerinde öğretmenler sizi eksik buldukları konuda ek bir çalışmaya alırlar veya beden derslerinde öğretmenleriniz yine sizi sınav sonuçlarınıza göre ek bir çalışmaya alır ve siz zaten haftada bir kere yapabileceğiniz sporunuzu yapamamış olursunuz. Yine haftasonları da okula gidersiniz sosyal bir çevreniz olmaz ve bu ilerki hayatınızda yalnız kalmanıza ve bir çevreniz olmamasına sebep olur. Yalnızlık sizi iş hayatınızda da muhtemel olarak etkileyecektir sürekli depresif hiç kimseyle konuşmayan bir birey olursanız hem kendinizi hem de çevrenizdeki insanları mutsuz edeceksinizdir. Hem çevredeki insanların hemde sizin işteki performansınız etkilenecektir yada mutluluğunuzu paylaşabileceğiniz bir arkadaşınızın olması gerekir. Çünkü dertler nasıl paylaştıkça azalırsa mutluluklarda paylaştıkça çoğalır. İnsan ilişkileri için okul seçiminin ne kadar önemli olduğunu görüyorsunuz. Şimdi gelelim çok fazla sayıda sosyal aktivitesi olan okullarımıza bu okullarda sanat ve spor yapılabilineceği kadar çok yapılır. Spor dersleri yapılır ve öğrenciler hangi spor dalına yatkınlarsa o sporu yapmakta özgürdürler yani öğrenci iyi voleybol oynayabiliyorsa ve o dala ilgisi varsa okulla beraber maçlara gider kamplara gider ve o spor dalı hakkında birçok bilgi edinir. Hayatının geri kalanında ise lisanslı bir voleybol oyuncusu olarak devam edebilir. Yada resim, müzik ,dans vs. gibi dallarda kendilerini geliştirebilirler fakat bu dallar çok riskli dallardır. Örneğin; bir voleybolcusunuz ve bir yeriniz kırıldı hayatınız boyunca işsiz kalmak istemezsiniz değil mi ya da bir ressamsınızdır ve resimlerinizi kimse beğenmiyor ,almak istemiyordur hayatınıza nasıl devam edebilirsiniz.Bir işiniz olması şart bence. Yani ressamlık veya voleybolculuk bir iş değil demek istemiyorum. Sadece bir ana dalınız olması sizin için iyi olacaktır.
Sonuç olarak bence hiçbir okuldaki eğitim hayata iyi hazırlamıyor. Çünkü bazı okulların eğitim yanı bazı okullarınsa sosyal yanı çok fazla oluyor bir okulun hayata iyi hazırlaması için bu iki faktöründe dengede tutulması gerekir. Kendi fikrimce okullar insanları hayata iyi hazırlamak istiyorlarsa Türkçe , Matematik ana dersleri gibi bir pratik düşünme ya da bir psikoloji dersi eklenebilir.