Bilindiği üzere sosyal medyanın hayatımıza olan etkileri gün geçtikçe artmakta. Bunu artık neredeyse herkesin dahil olduğu sosyal platformlardan açık bir şekilde görebiliriz. İnsanların sosyal medya kavramı bulunmadan önceki hayatları incelendiğinde de görülebilmekte. Eskiden dışarı çıkıldığında geçirilen kaliteli zamanın aksine yaşadığımız her anıyı ve ilginç olayı paylaşma ihtiyacı içerisindeyiz. Haliyle bu durum ruh halimiz ve düşüncelerimiz gibi birçok şeyi etkilemeye başladı. Peki bu etki kadınlarda mı yoksa erkeklerde mi daha fazla etki bırakıyor?
Bana göre kadınlarda çok daha fazla etkiye sahip. Çünkü her gün sosyal medya aracılığıyla bize güzelliğin önemi ve neye benzediği empoze ediliyor. Bunun üzerine kadınlar kendileriyle barışık olmak yerine güzel olmak zorunda olduklarını hissediyorlar. Bu nedenle öz güvensizlik gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Veya güzellik malzemelerine harcama yapmak zorunluluğunu hissediyorlar. Oysa dış görünüşümüzün kimse için bir şey ifade etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak her gün bizim aksimize mükemmel görünen kişilerin gözümüze takılması bu duruma pek de yardımcı olmuyor. Ne yazık ki erkeklerde bu duruma maruz kalmak zorundalar. Ancak onlar için makyaj veya o tür maddeler olmadığından dolayı bu konunun onlar için çok da etkili olduğunu sanmıyorum
Bunun dışında bir de paylaşım yapma olayı var. Kadınlar çoğu zaman sosyal medyada daha aktif oluyorlar. Yapılan araştırmalara göre %74 sosyal medya kullanıcısının %72’si erkek %76’sı kadınmış. Youtube gibi bazı platformların dışında baktığınızda kadınların erkeklerden daha fazla kullandıklarını görebilirsiniz. Bu da bize kadınların erkeklere kıyasla sosyal medyada daha fazla zamanlarını harcadıklarını gösteriyor.
Ayrıca araştırmalara göre genç kızların sanal zorbalığa uğrama şansları çok fazlayken erkeklerin bu olaya maruz kalma olasılıkları neredeyse sıfırmış. Zorbalık çok ciddi bir konu olup kişilerin geleceğini bile etkileyebildiği için sosyal medyanın kadınlar üzerindeki gücü de arttırmış oluyor. Ayrıca harcanan onca saat arasında elbette diğer insanlara karşı kendilerini eleştirmeleri kesinlikle sağlıklı değil. Sosyal medya da bulunan bir özellik olan ‘beğenme’ fiili de kimi zaman öz güven verip kimi zaman tam tersini de yapabiliyor.
Kısacası sosyal medya nereden baksanız bize zararlı. Bunu bile bile kullanmaya devam etmemiz ise bağımlılık yapmasından kaynaklanıyor sanırım. Yani günün sonunda kadınlara mı yoksa erkeklere mi daha fazla etki etmesinin pek de bir önemi yok. Çünkü sonuçta ikisine de etki ediyor. Ve sağlıklarını etkiliyor. Bu nedenle sosyal medya kullanımımızı kısıtlamamız gerektiği kanısındayım.