Sosyal medyanın gençler üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Araştırmalara göre bu etkiler genç kızları daha fazla depresyona itiyor.
Sosyal medyanın zaman zaman gençler üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Son yıllarda araştırmacılar, sosyal medyanın etkilerini değerlendirmek ve gençleri olumsuz etkilerden koruyabilmek amacıyla çeşitli çalışmalara imza atıyorlar. Araştırma sonuçlarına göre sosyal medyayı az kullananlarda şiddetli depresyon görülme sıklığı az iken, günde 5 saatten fazlasını sosyal medyaya ayıranlarda bu oran artıyor. Bu sonuçlar önceki araştırmaların sonuçlarıyla da örtüşüyor. Aynı araştırmaya göre kızlar, sosyal medyadan olumsuz etkilenmeye daha açık. 14 yaşın altı kızların 5’te 2’si günde en az 3 saatini sosyal medyada harcıyor. Bu oran, yaşıtları olan erkeklere kıyasla iki kat daha fazla. Genç kızların 10 tansei sosyal medya kullanırken, genç erkeklerin ise 4 tanesi sosyal medyayı kullanmıyor. Depresyon belirtisi gösterme oranı da genç kızlarda daha fazla. Genç kızlarda %25 olan bu oran erkeklerde ise %11’e geriliyor. 10 bin kadar gencin verilerinin analiz edildiği çalışmada, sosyal medya ile depresdsif belirtiler arasındaki ilişki incelendi. Sosyal medya kullanımının daha az uyku, uykuya geçme zamanının uzaması, uykunun daha fazla kesintiye uğraması ile arasında doğru orantılı bir ilişki var. Bu nedenle genç kızlarda bu sorunlara daha sık rastlanıyor.İnternet tacizleri ve siber zorbalık da sosyal medyada harcanan zaman ve depresyon direk ilişkili. Sosyal medyadan başlayıp depresyona giden yol ise hem kızlarda hem erkeklerde aynı şekilde devam ediyor. Sonuçlardan sonra uzmanlar hükümetlerden sosyal medya platformlarının düzenlenmesi konusunda elini taşın altına koymalarını isterken sosyal medya platformlarını da bu konuda daha fazla sorumluluk almaya çağırıyor. 19-32 yaş grubundan 7 bin kişi ile yapılan bir araştırmada, sosyal medyada fazla zaman geçirenlerin sosyal izolasyon yaşama ihtimalinin iki kat fazla olduğu görüldü.Sosyal medyada geçirilen zaman yüz yüze iletişimin yerini alabiliyor ve insanların kendilerini dışlanmış hissetmesine neden olabiliyor.Arkadaşlarının çok daha ideal ve mutlu bir yaşam sürdüğü duygusuna kapılan kişi, onlara imrenecek ve kendisinin içindeki sosyal ayrışmadan olduğundan fazla görmesine neden olabilecektir.
Birçok alanda kesin sonuçlara varmak için henüz yeterli bilgi yok. Ama veriler, kişilik özelliklerine ve önceki koşullarına bağlı olarak sosyal medyanın kişileri farklı etkilediğini gösteriyor.
Tıpkı yemek ve modern çağın diğer cazibeleri gibi bazı kişilere sosyal medyayı aşırı kullanmamalarını önermek gerekir. Ama sosyal medyanın bir bütün olarak kötü bir şey olduğunu söylemek de yanlış olur; zira hayatımıza kattığı olumluluklar da var.