Yaşadığımız dönemin çok önemli olmasa da gerekli önemin verilmesi gerektiğini düşündüğüm bir problemi olan yoğun trafik problemine çözüm getirmek aslında gözüktüğü gibi kolay değil. Biraz üzerine yoğunlaşınca trafik yoğunluğunun gerçekten rahatsız edici bir durum olduğunu görebiliriz. Ayrıca genel olarak trafik yoğunluğu problemi yanında bazı sorunları da getiriyor. Bunlara örnek olarak uzun süre araç kullanmanın ve uzun süre trafikte beklemenin sonucunda oluşan sinir ve stres problemleri verilebilir.
Günümüzde en çok büyük şehirlerde görebildiğimiz yoğun trafik sorununa bir çözüm getirmek için aslında fazla araştırma yapmaya veya çok fazla düşünmeye gerek yok diye düşünüyorum. Uygulanması gereken birkaç yöntem ve yolun bir bakışta gözle görülebileceğine inanıyorum. Bence bunlardan bir tanesi belirli bir yaşın üstündeki insanlara ehliyet verilmemesi veya belli bir yaşın üstündeki insanların araç kullanmasının engellenmesi olacaktır. İnsanlar 65-70 yaşın üzerine ulaştığında belirli duyularında eksiklikler ve körelmeler görülebilir. Buna örnek olarak reflekslerin zayıflaması ve işitme zorlukları verilebilir. Ayrıca dışarı çıkıp etrafımıza baktığımızda trafikte terör estiren birçok insana rastlayabiliriz. Bazı insanlara ehliyet verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu sağlamak için ise ülkemizde uygulanan ehliyet sınavının daha kapsamlı bir hale getirilmesi mantıklı olacaktır. Örneğin ehliyet sınavlarında yalnızca araç kullanma becerisi testi değil, zeka testi gibi çeşitli uygulamalar da yürürlüğe geçmelidir. Bunun yanında yeni yollar inşa etmenin sağlayabileceği tek faydanın yapılan yeni yolların yalnızca toplu taşıma araçları ve belirli gabari ölçüsüne uymayan araçların o yollarda seyahat etmesi sonucunda sağlanabileceğini düşünüyorum. Ayrıca toplu taşıma araçlarını, özellikle metro gibi yeraltı araçlarını sayıca arttırmak trafik yoğunluğu problemini bir nebze azaltabilir. Ülkemizde özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde sıklıkla görebildiğimiz yoğun trafik sorunlarının önüne geçilmesi için metro duraklarını arttırmak veya farklı yerlere de metro istasyonları oluşturmak etkili bir yöntem olabilir. Sonuçta yolları fazlasıyla işgal eden toplu taşıma araçları yerine şehirdeki yoğun trafiğe hiç girmeyen bir araç daha çok tercih edilecektir. Şu an kullanılan, sınırlı durak sayısına sahip metro istasyonlarının bile insanlar tarafından sıkça tercih edildiğini görebiliriz. Yani insanlar tarafından bu kadar talep gören bir aracı sayı olarak arttırmak yerine yeni yollar inşa etmek pek mantıklı bir çözüm gibi durmuyor.
Sonuç olarak bugünkü duruma bakıldığında, dışarı çıkıp insanlara sorulduğunda neredeyse herkesin belirli araçlarla bir yerden bir yere günlük olarak seyahat ettiği bilgisine ulaşabiliriz. Bu durumdan yola çıkarak da yoğun trafik probleminin sinir ve stres gibi rahatsızlıklara yol açtığını bilmeliyiz ve bu soruna çözüm getirmeliyiz. Bu, küçük ve gereksiz bir problem gibi gözükse de dolaylı yollardan insanların çalışma verimini azaltıyor diye düşünüyorum. Aslına bakarsak bu probleme getirilebilecek en iyi çözüm metro duraklarının sayısını arttırmak veya yeni istasyonların inşa edilmesi olacaktır. Yeterli sayıda istasyon yapmak insanların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olacaktır. Yeraltı araçlarının yanı sıra yollardan yüksek yerlere hızlı ulaşım araçları konumlandırmak da ayrıca etkili olacaktır. Genel olarak metro sisteminin en mantıklı çözüm olduğunu görebiliriz.