Tarım sektörü, beslenme ve sağlığın iyileştirilmesi için önemli fırsatlar sunmaktadır. Ancak bu bağlantı, üç sektördeki paralel girişimlere rağmen, genellikle dikkat edilmemektedir.
Tarımsal faaliyetlerin sağlık ve beslenme üzerindeki potansiyel etkileri bir dizi kanal boyunca uzanmaktadır. Bir etki alanı, daha fazla, daha iyi ve daha ucuz yiyecek üretmek, satın almak ve tüketmek için hanehalkı yeteneğidir. Son 40 yılda, yeşil devrim gibi tarımsal gelişmeler, tahıl üretiminin ve veriminin iki katına çıkmasına, birçok insanın refahının iyileştirilmesine ve olağanüstü ekonomik büyüme için bir sıçrama tahtası sağlamaya yol açtı. Daha yakın zamanlarda, A vitamini, çinko ve demir gibi mikro besin açısından zengin bitkileri yetiştirmek ve yaymak için biyofortifikasyon çabaları, Afrika ve Asya’daki tüketiciler arasında vitamin ve mineral alımını artırdı.
Tarımın beslenme ve sağlığa olan bir diğer önemli katkısı, insanların diyetlerini geliştirmelerine izin veren kırsal gelirin artmasıdır. Yoksullar ezici kırsal alanlarda bulunan ve tarımsal faaliyetlerden gelirlerinin önemli bir pay elde edilir. Kırsal yoksulların geçim kaynakları için tarımın önemi göz önüne alındığında, tarımsal büyüme yoksulluğu büyük ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir – kötü sağlık ve yetersiz beslenmeye önemli bir katkıda bulunur. Tarımsal faaliyetler, sağlık, altyapı ve beslenme müdahale programlarını finanse etmek için devlet gelirlerinin artırılması gibi ekonomi çapında etkiler de oluşturabilir.
Tarımsal yoğunlaşma dünyanın büyüyen nüfusu beslemek için gerekli olmuştur, ama aynı zamanda insanların sağlığı için kendi riskleri getirdi, zoonotik hastalıklar dahil, su ve gıda kaynaklı hastalıklar, mesleki tehlikeler, ve doğal kaynak bozulması ve aşırı. Benzer şekilde, su, enerji (elektrik) ve gübre sübvansiyonları, çarpık tüketim ve üretim seçenekleriyle ve kamu yatırımından uzaklaşmakla bağlantılıdır.
Büyük ilerlemelere rağmen, gelişmekte olan dünyadaki beslenme ve sağlık durumu hakkında ciddi endişeler devam etmektedir. Yaklaşık 805 milyon kişi hala aç ve birçok insan da gizli açlık çektiği, olumsuz sağlık ve ekonomik etkileri bir dizi ile ilişkili olan vitamin ve mineral eksiklikleri. Aynı zamanda, dünya çapında 2.1 milyar insan obez ve fazla kilolu ayrıca bulaşıcı olmayan hastalıklarda artık var.
Tarımın beslenme ve sağlığı iyileştirme potansiyelinden yararlanmak için çok daha fazlası yapılabilir.
Kritik bir ilk adım tarım-Beslenme-Sağlık nexus hakkında bilgi geliştirilir. Gelişigüzel tarımsal büyümenin kör bir arayışının ötesine geçmeliyiz. Bunun yerine, tarımsal gelişimin farklı alt sektör modellerinin sağlık ve beslenme etkileri hakkında daha fazla bilgi edinerek “daha akıllı” büyümeyi teşvik etmeliyiz. Bu Bilgi tabanını oluşturmak için önemli adımlar araştırma, Değerlendirme ve her üç sektörden bilgi entegre edebilen eğitim sistemlerine yatırım içerir.
Bu bilgiyi kullanarak, tarımsal stratejiler riskleri en aza indirmek ve üretimden tüketime kadar tüm değer zinciri boyunca beslenme ve sağlığa olan faydaları en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmalıdır. Önemli adımlar, yoksul insanlar tarafından tüketilen daha besleyici, biyofortifikalı gıdaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını ve hem yetersiz beslenme hem de obeziteye hitap eden kamu bilgi kampanyaları ve fiyatlandırma politikalarını içerir. Politika yapıcılar, distortif sübvansiyonları ortadan kaldırmalı ve fasulye, sebze, meyve ve süt ürünleri gibi daha besleyici gıda ürünlerini içerecek şekilde tarımsal üretim ve tüketimi çeşitlendirmek için ortaya çıkan tasarrufları kullanmalıdır. Bu tür girişimler, gıda kaybını ve atıkları azaltan daha iyi ulaşım ve depolama altyapısı da dahil olmak üzere gelişmiş işleme uygulamaları ve politikalarına odaklanmalıdır.Hepimiz insanların kötü sağlık ve yetersiz beslenme üstesinden yardımcı somut eylemler almaya başlamalıdır. Bu yönde önemli bir adım, tarımsal büyümenin sadece gıda üretimini arttırmak için değil, aynı zamanda beslenme ve sağlığı geliştirmek için kullanıldığı tarımsal kalkınma için yeni bir yoldur.